Klaus BUGDAHL

Geboortedatum: 24 november 1934
Geboorteland: Duitsland

Hij was 22 jaar toen hij in het zesdaagsencircus debuteerde in zijn geboortestad Berlijn en hij was veertig jaar toen hij zijn loopbaan afsloot als winnaar van de Zesdaagse van Zürich.
In de achttien jaar die daar tussen liggen won hij 37 zesdaagsen, met tal van partners want hij heeft nooit met iemand een vast koppel gevormd.
Hij was in zijn tijd een van de beste specialisten in dat aparte métier, terwijl er toen toch mannen reden als Gerrit Schulte, Rik Van Steenbergen, Peter Post, Fritz Pfenninger, Dieter Kemper, Rudi Altig en Patrick Sercu.
Hij was een renner met een grote inhoud die in de jachten onvermoeibaar was. Hij kon fantastisch temporijden en hij had een fabelachtig koersinzicht.
Geen man om de boel op stelten te zetten, dat was meer het terrein van Post en Altig. Daarom werd hij meer gewaardeerd door zijn collega’s dan door het publiek, hoewel hij in de Duitse zesdaages altijd veel supporters had.
Hij was nooit te beroerd om zijn ervaring en kennis met jonge renners te delen. Hij hielp ze en begeleidde ze als ze daarom vroegen en Patrick Sercu heeft meermalen bekend dat hij veel aan ‘Der Alte’ te danken heeft gehad.
Privé was hij een bescheiden man en niet iemand van de voorgrond. Hij had de naam gierig te zijn, omdat hij primair op de fiets zat om zijn schaapjes op het droge te krijgen en dat schijnt hem ook goed gelukt te zijn.
Dat deed hij door gedisciplineerd zijn werk te doen en de rol te vervullen die van hem werd verwacht. Na zijn carrière is hij nog een poosje actief geweest als ploegleider van een Duitse ploeg met de naam Kotter. Het was de ploeg waar Bert Pronk zijn carrière afsloot.
Maar verder is er sinds zijn afscheid als renner in 1978 niet veel meer van hem vernomen. Door zijn huwelijk verhuisde hij van Berlijn naar Wiesbaden en daar woont hij nog altijd.
Peter Post noemde hem eens een van de intelligentste renners die hij in die tijd als collega heeft meegemaakt. De waardering van Post voor de Duitser was dan ook groot en dat is wederzijds.
Samen hebben ze nog wel eens een zesdaagse bezocht in Duitsland, de bakermat van dit toch zo speciale wieleronderdeel.
Klaus Bugdahl viert vandaag, bij leven en welzijn, zijn 82ste Geburtstag.

24-11-2016