Klaas Buchly

Geboortedatum: 26 januari 1910
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 19.05.1965

Ik had vandaag een lang stuk over Jan Janssen kunnen schrijven, de eerste Nederlandse Tourwinnaar die zijn 76ste verjaardag viert. Maar over Jan is zoveel te schrijven, dat ik daar zijn verjaardag niet voor nodig heb.
Ik had ook aandacht kunnen besteden aan de eveneens jarige Alessandro De Marchi, de renner die wij allemaal waarderen vanwege zijn ongebreidelde aanvalslust. Ik weet echter behalve dat nauwelijks iets van die Italiaan die als renner voor BMC rijdt.
Veel meer weet ik van Klaas Buchly (foto 1), hoewel ik pas sinds kort de juiste spelling van zijn naam ken. Geen Büchli, Büchly of Buchli, maar Buchly. Klaas van voren. Een Hagenees, want zoals ik sinds kort weet is een Hagenees op het veen geboren en een Hangenaar op het zand. 
Daarom is de 'jarige van vandaag' weer eens de 'overledene van vandaag', want oud-renner (foto 2) Klaas Buchly overleed op 19 mei nu 41 jaar geleden. Hij is de geschiedenis in gegaan als de ploegleider die Kees Pellenaars opvolgde.
Dat was in 1958 toen hij de leiding mocht overnemen van de Nederlandse Tourploeg, nadat Pellenaars bij de KNWU in ongenade was gevallen. Buchly was goede maatjes met de heren van de KNWU, zetelend in een statig pand aan de Nieuwe Uitleg.
Buchly woonde daar vlakbij en hielp de wielrenunie wel eens uit de brand als er chauffeurs- of andere klussen gedaan moesten worden. Hij was baas over zijn eigen tijd.
Zijn beroep was juwelier, niet met een winkel, maar als ambulant koopman. Klaas bezocht zijn klanten in de hoerenbuurten van de residentie, waar nog wel eens een politicus werd gesignaleerd.
Dat kwam in die tijd niet in de krant, want de krantenmannen van toen deden nog niet aan dat soort journalistiek. Ze gebruikten die kennis wel om zo nu en dan aan een politieke primeur te kunnen komen bij een excellentie of een prominent kamerlid die in een peeskamertje was geweest. Al dan niet voor een werkbezoek.
In die omgeving verdiende Klaas zijn brood. De meiden van plezier waren gek op bling-bling en ook op Klaas. Want bij hem konden ze op afbetaling kopen, zonder dat daar een bank aan te pas kwam. Met als consequentie dat de oud-wielrenner elke week even langs kwam om de termijnen te cashen.
Toen hij ploegleider was van amateurselecties, waren de renners eveneens gek op hem. Niet vanwege zijn kunde om ze tactisch naar de overwinning te begeleiden, maar vanwege zijn connecties in de rosse buurt.
Klaas kon ze geen groter plezier doen dan hen met het incassowerk te belasten. Als beloning als ze goed hadden gepresteerd. Dan kregen ze het boekje van Klaas, waar de activa en passiva in stonden en mochten zij op de racefiets langs de ramen met de rode lampjes.
Als ploegleider van de Nederlandse Tourploeg (foto 3) heeft hij weinig succes gehad. Althans niet in de Tour, maar bijvoorbeeld wel in de Ronde van Nederland. Zoals op foto 4 te zien is waar hij met winnaar Wim van Est in het Olympisch Stadion een ereronde rijdt.
Hij bemoeide zich het liefst niet met de koers, reed alleen mee om bij panne te helpen. Het kwam hem soms op kritiek te staan. Van de pers. Daar trok hij zich wel eens wat van aan.
Na weer zo’n vraag van een journalist, stapte hij voor de start van een etappe op een van zijn renners af en zei: “Zou je vandaag niet eens meespringen?” Waarop de aangesprokene reageerde met de woorden: “Meespringen? Ik ben geen vlooi!”

19-05-2016