Klaas van NEK

Geboortedatum: 1 maart 1899
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 01.01.1986

Klaas van Nek was de jongere broer van Piet van Nek, die als stayer dodelijk verongelukte, zoals veel stayers het leven lieten in deze gevaarlijke tak van sport.
Toen Klaas in 1919 beroepsrenner werd moest hij zijn moeder beloven nooit achter de motor te gaan rijden. Hij zocht zijn heil daarom pas later op de baan, nadat hij eerst op de weg had gereden.
Hij werd een uitstekende pistier en zijn grootste zege was het aan de zijde van Piet van Kempen winnen van de Zesdaagse van Brussel in 1926 (foto 2). Hij was twee keer op de weg en vier keer op de baan kampioen van Nederland.
Van Kempen was beroemd, maar de renner met wie Klaas van Nek in 1928 tweede werd in de Zesdaagse van New York was nog beroemder. Dat was Reggie McNamara, bijgenaamd The Iron Man. Dit vanwege de vele valpartijen die hij meestal zelf ensceneerde.
Het tekent Van Nek. Hij was geen echte winnaar maar de beste renners wilden graag met hem rijden. Hij was populair want hij gooide zich altijd volop in de strijd.
In het boek ‘Temidden der kampioenen’ van Joris van den Bergh komt hij als tijdgenoot van Piet Moeskops uiteraard ook voor. Renners als Van Nek, Moeskops, Leene, Bosch van Drakestein en anderen reisden toen altijd per trein.
Die waren vaak overvol, maar daar had Van Nek wel een oplossing voor. Hij liep de trein door op zoek naar gereserveerde coupé’s. Als hij er een gevonden had, ging hij naar binnen en rukte snel de rerveringskaarten van de stoelen af.
Vervolgens noodde hij zijn reisgenoten binnen. Ik zou dat voorval niet aangehaald hebben als ik tijdens mijn research voor het boek ‘Wielerhelden van Oranje’ hetzelfde voorval niet was tegengekomen in het blad Sport Echo.
Van den Bergh was daar ook de auteur van en het is vrijwel dezelfde tekst. Met één verschil. In Sport Echo was niet Van Nek de dader, maar Moeskops.
Klaas van Nek overleed op nieuwjaarsdag 1986. Exact twee maanden voor zijn 87ste verjaardag.

01-03-2017