Kirsten WILD

Geboortedatum: 15 oktober 1982
Geboorteland: Nederland

Het gekke is dat als we het hebben over onze kampioensdames de naam van Kirsten Wild niet als eerste uit onze herinnering omhoog floept. Dan denk ik en velen met mij primair aan Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Chantal Blaak, enzovoort.
Marianne heeft ook heel wat eremetaal bij elkaar gereden, net als Leontien van Moorsel en in een verder verleden Keetie Hage, maar de andere dames kunnen geen van allen op het gebied van kampioenstitels in de schaduw staan van de roodharige Almelose die vandaag haar 36ste verjaardag viert.
Ze is – in de goede betekenis van het woord – een echte golddigger, want met 24 Nederlandse, zes Europese en vier wereldtitels, plus nog een hele vracht aan zilver en brons, is ze een van de meest succesvolle dames in de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenwielrennen.
Allemaal behaald op de piste en dat is waarschijnlijk de reden waarom er eerst andere namen in ons opkomen als we het over succesvolle fietsende landgenotes hebben. Omdat die hun successen voor een groot deel op de weg hebben behaald. Daarbij zien we over het hoofd dat Kirsten daar ook haar vrouwtje staat.
Ze won vier keer de Ronde van Qatar voor vrouwen en in diezelfde koers ook vier keer het puntenklassement. Drie keer won ze de Ronde van de Zeeuwse Eilanden en twee keer de Ronde van Chongming. Plus nog drie keer het puntenklassement van de Energiewacht Tour.
Ook in het eendagswedstrijden is ze niet voor de poes, want drie keer stond ze op het erepodium van de Ronde van Vlaanderen en twee maal van de Ronde van Drenthe en in 2016 was ze tweede bij het wereldkampioenschap voor vrouwen.
Kortom, Kirsten Wild is een kanjer, die zichtbaar intens gelukkig is met iedere behaalde overwinning en er maar geen genoeg van lijkt te krijgen om als eerste over weer een nieuwe streep te flitsen.
Daarom wensen we haar van harte geluk met haar verjaardag en hopen dat ze het nog een aantal jaren kan opbrengen om voor haar sport te leven en haar erelijst nog indrukwekkender te maken.

15-10-2018