Kim KIRCHEN

Geboortedatum: 3 juli 1978
Geboorteland: Luxemburg

In de geschiedenis van het Luxemburgse cyclisme komt de naam Kirchen veelvuldig voor. In de jaren vijftig waren Jean, die ook wel Bim werd genoemd, Kirchen en zijn jongere broer Jim goede renners.
Jean was zelfs een heel goede coureur die in die tijd mooie uitslagen reed. Er was nog een wielrennende broer die door het leven ging met de naam Erny. Die was ook beroepsrenner, maar kwam als zodanig niet boven het maaiveld uit. Of moet je in zijn geval zeggen, boven de Ardennentoppen?
Toch heeft ook Erny zijn steentje bijgedragen aan de reputatie van het Luxemburgse wielrennen door een zoon te verwekken die na zijn geboorte de naam Kim kreeg. Zo net na de laatste eeuwwisseling was Kim bezig zijn hele wielrennende familie en behoudens Charly Gaul alle andere Luxemburgse kampioenen uit het verleden, in de schaduw te fietsen.
Kim bleek een groot talent, die in zijn beginjaren bijna spelenderwijs naar de internationale top leek op te rukken. In een periode dat het Luxemburgse wielrennen helemaal niks meer voorstelde, kwam de jonge renner uit Rammeldange uit zijn schulp. Hij werd prof in 2000 en hij trok naar Italië. Hij kreeg een contract bij De Nardi en hij reed zich in Italiaanse koersen goed in de kijker.
Een uitgesproken wielervakman als Carlo Ferretti merkte hem op en lijfde hem in bij de sterke ploeg van Fassa Bortolo. Hij won een rit in de altijd sterk bezette Ronde van Luxemburg en hij won er het puntenklassement.
In 2002 werd hij winnaar van de Ronde van Nederland en ook de Ronde van Bern schreef hij bij op zijn erelijst. Het voorlopig hoogtepunt van zijn carrière beleefde hij in 2004 toen hij de klassieker Parijs-Brussel won.
Hij onderstreepte dat nog eens met een vierde plaats in de Tour de Suisse en de zege in het nationaal kampioenschap. In 2005 en 2006 was hij eveneens succesvol met een tweede nationale titel in dat laatste jaar, maar de stijgende lijn kon niet echt worden doorgezet. Kim bleef een beetje hangen en raakte in de schaduw van de snel opgekomen broertjes Schleck, zijn landgenoten.
Die stagnatie kan te maken hebben met zijn overgang naar T-Mobile, maar dat was na de successen van Bjarne Riis en Jan Ullrich toch een wat zwalkende ploeg geworden. Kim kreeg er een knechtenrol toebedeeld en moest zijn kopman Michael Rogers zoveel mogelijk in het hooggebergte bijstaan.
In 2008 kwam er een opleving toen de renners van T-Mobile na de dopingschandalen uit 2007 met de centen van de Duitse telefoonaanbieder verder gingen onder de naam Team High Road en later Team Columbia.
Hij won ritten in de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Zwitserland en schreef met zijn zege in de Waalse Pijl ook een vermaarde klassieker op zijn erelijst. In de Tour de France droeg hij eerst het groen en daarna het geel (foto 1) en met een achtste plaats in de eindstand leek hij helemaal terug aan de top.
Kim Kirchen was vier maal kampioen van Luxemburg op de weg en twee maal bij het tijdrijden. In 2009 won hij een rit in de Ronde van Zwitserland, maar een jaar later sloeg in diezelfde rondrit het noodlot toe.
Op 18 juni 2010 kreeg hij tijdens de zevende etappe een hartstilstand en hem had het hetzelfde lot als Abdelhak Nouri beschoren kunnen zijn, maar gelukkig kreeg Kim wel direct de goede medische bijstand. Hij werd met spoed naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht en daar vier dagen in een kunstmatige coma gehouden.
Hij ontwaakte en herkende direct de aan zijn bed verzameldevrouw en familieleden. Hij bekende dat hij dat jaar al vaker last had gehad van hartritmestoornissen en ademnood, maar steeds had gedacht dat het wel vanzelf over zou gaan.
Niet dus en kort daarna nam hij het meest verstandige besluit om met wielrennen te stoppen. Wat hij nu in het leven doet, daarvan heb ik geen idee, maar wel dat hij vandaag zijn veertigste verjaardag viert. Ik hoop in goede gezondheid.

03-07-2018