Kenny DE KETELE

Geboortedatum: 5 juni 1985
Geboorteland: België

Hoewel hij ook graag op de weg reed, is Kenny De Ketele toch vooral bekend geworden als baanrenner en dan met name als zesdaagsencoureur. Een van de weinige specialisten in dat oude onderdeel van de wielersport.
Behalve vele Belgische titels in disciplines als de ploegkoers, de achtervolging en ploegachtervolging, de puntenkoers en de derny, staan er ook zeven Europese titels op zijn naam, waarvan vier in de ploegkoers, een in de puntenkoers en twee achter de derny.
Als zesdaagsenrenner staat er inmiddels zestien zeges op zijn naam op zijn naam en in het afgelopen winterseizoen 2017/2018 behaalde hij vier overwinningen en dat toont aan dat hij op dit moment de ster is van het zesdaagsenveld.
Hij won deze winter in Gent, Rotterdam, Bremen en Kopenhagen, waarvan twee maal (Gent en Rotterdam) met zijn landgenoot Moreno De Fauw aan zijn zijde, in Bremen zegevierde hij met de Duitser Theo Reinhardt als kopplegenoot en in Kopenhagen vormde hij een paar met thuisrijder Michael Morkov.
Waar de Deen als lid van de Quick-Step ploeg in de afgelopen weken nog de Ronde van Italië reed, daar laat de renner uit het wondermooie stadje Oudenaarde zich nog maar zelden op de weg zien, of het moet zijn om zich voor te bereiden op de winterbaan.
In het begin van zijn profcarrière reed hij nog een volledig wegprogramma, maar leerde daar ook de nadelen van. Zo kwam hij in 2009 in de Sparkassen Rundfahrt zwaar ten val en moest hij met een ambulance afgevoerd worden.
Het duurde maanden voor hij weer op de fiets kon klimmen, want een scheur in een nekwervel moest eerst goed genezen. Daarna volgde nog een reeks van blessures na valpartijen en de Ziekte van Pfeiffer, tot hij in zag dit alles niet in het belang was van zijn verdiensten op de baan.
De keuze om het verder als specialist in de zesdaagsen te doen heeft hem geen windeieren gelegd, want met zestien zeges zit hij op koers om over enkele jaren met een score van 25 of meer zijn carrière af te sluiten.
Kenny De Ketele viert vandaag zijn 33ste verjaardag.

05-06-2018