Kees van der ZANDE

Geboortedatum: 4 juni 1933
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 20.10.1969

‘Van der Zande uit Halsteren’ was een begrip in het begin van de jaren vijftig. Het stond voor een sportieve familie met de wielrenner Frans en de marathonloper Janus als vaandeldragers.
Twee broers die het via de sport tot Bekende Nederlander brachten, al was dat toen nog iets waar niemand het over had. Dat kwam pas in de jaren zeventig met de komst van de zogenaamde roddelpers.
Ik ga er van uit dat Kees van der Zande uit Halsteren familie van Frans en Janus is, misschien wel een jongere broer, want je had toen van die grote katholieke gezinnen waar de onderlinge leeftijdverschillen tussen de kinderen behoorlijk konden oplopen.
Bovendien was Kees ook bakker van beroep, net als Janus als die tenminste niet moest hardlopen. Kees was als prof niet zo goed als Baaske, de bijnaam van Frans, die later een tegelzettersbedrijf begon.
Op de palmares van Kees staat echter wel Olympia’s Tour en dat is nog steeds een prestatie van formaat, waar de zege van Frans in de Ronde van Feijenoord niet tegenop kan.
Kees won Olympia’s Tour door in de voorlaatste etappe een ontsnapping te forceren, waarin mannen zaten die hem de winst konden bezorgen. Jan Rol, Schalk Verhoef en Bertus Lute waren sterke renners in die tijd.
Hoewel Kees in de kopgroep zijn werk meer dan deed, was het toch vooral de boomlange Rotterdammer Schalk Verhoef die het groepje naar een voorsprong van tegen de vier minuten sleurde.
In Wassenaar, waar die vijfde etappe eindigde, mocht de kleine Halsteraar de oranje trui aantrekken en hij stond hem niet meer af. Een dag later werd hij in Amsterdam als eindwinnaar gehuldigd. Leo van den Brand uit Schijndel en de Rotterdammer Jan van Vliet stonden als tweede en derde naast hem op het podium.
In 1957 werd Kees beroepsrenner en acht jaar na Frans zegevierde ook hij in de Ronde van Feijenoord. Het was zijn enige overwinning bij de beroepsrenners. Tien jaar later overleed Kees op slechts 36-jarige leeftijd.
Of zijn vroege dood het gevolg is van een ongeluk of dat hij door ziekte om het leven is gekomen, heb ik nergens kunnen vinden.

04-06-2017