Kees van der WERELD

Geboortedatum: 12 december 1955
Geboorteland: Nederland

Ik kende hem niet persoonlijk, maar ik herinnerde me hem als een van de betere veldrijders van Nederland. Net voorafgaand aan de periode waarin Hennie Stamsnijder en Rein Groenendaal de lakens uitdeelden in het modderfietsen.
Zo noemde een cyclocross-hater als Mart Smeets het veldrijden meerdere malen tegenover een zwak protesterende Jean Nelissen. Begin 2007 heb ik Kees van der Wereld eens geïnterviewd voor het boekje ‘26 Rondjes in het Groene Hart’.
Kees is namelijk geboren in Nieuwkoop op een van de mooiste stekken in dat gebied en in dat boekje vertellen 26 mensen, die iets met de racefiets hebben, over hun favoriete trainingsrondje in het Groene Hart.
Kees beschreef het rondje dat hij het liefste reed en dat is ook het parcours van de clubklassieker van zijn vereniging UWTC in Uithoorn. Hij woont er al lang niet meer, maar in Brabant.
Daar was toen zijn werk, maar hij verklapte dat hij nooit een echte Brabander zou worden, want zijn roots lagen nog altijd in het gebied van de Utrechtse en Hollandse Venen.
Na zijn wielercarrière is Kees wielertrainer geworden en een hele goede. Wat ik niet wist is dat hij vier jaar lang als zodanig in Spanje werkzaam is geweest als bondscoach van eerst de Baskische en daarna de Spaanse wielerbond.
Hij hield zich daar met name bezig met de jeugd en hij stond aan de wieg van de succesvolle wielercarrières van – hou je vast – Igor Astarloa, wereldkampioen 2003 en Oscar Pereiro, Tourwinnaar 2006.
Allebei belden ze nog regelmatig met Kees, vertelde hij. Ook Haimar Zubeldia zette zijn eerste wielerschreden onder zijn toeziend oog. Dat is niet niks. Hij werkte ook jarenlang als trainer voor de KNWU.
Daarna werd hij trainer van een aantal jonge renners. Daar zaten jongens bij die het later ver hebben geschopt, zoals Sebastian Langeveld.
Hij hield zijn pupillen graag voor dat wielrennen een zeer karaktervormende sport is, omdat je leert winnen en tegelijk relativeren.
Want voor je leert winnen, moet je eerste leren verliezen, want zelfs Eddy Merckx is niet met een overwinning begonnen. Je leert met tegenslag leven en met de smalle marges van succes.
Kortom, wielrennen is een onbetaalbare levensles. Kees kwam in dat gesprek op mij over als een aanstekelijke man en ik hoop dat hij in zijn levensjaar nog steeds jonge rennertjes van zijn vakmanschap profiteren.
Kees van der Wereld viert vandaag zijn 61ste verjaardag. Ik hoop dat het goed met hem gaat.

12-12-2016