Karl ZOETEMELK

Geboortedatum: 24 augustus 1973
Geboorteland: Frankrijk

Toen ik in 2004 een weekend bij Joop Zoetemelk vertoefde voor het boek dat ik over hem ging schrijven, hebben we op zaterdagmiddag samen een etappe bezocht van de Tour de France voor mountainbikers. Het was een tijdrit over de tribunes van het oude stadion - Velodrome Jacques Anquetil - in het Parijse Bois de Vincennes.
Zijn zoon Karl was een van de deelnemers en ik heb hem die dag ontmoet en uitvoerig gesproken over zijn vader en zijn relatie met de man die zo vaak als een wereldvreemde, emotieloze eigenheimer is afgeschilderd.
De jongen praatte met zo veel liefde en respect over zijn vader dat ik er bijna kippenvel van kreeg. Joop is ooit in een vakje gestopt en daar begint hij nu pas uit te komen, omdat er nu op basis van zijn prestaties een generatie over hem oordeelt, die hem als renner niet hebben meegemaakt.
Zoon Karl kwam op mij over als een echte sportjongen die er als kind al van droomde om skileraar te worden. Dat is hij ook geworden en daar moet je veel respect voor hebben.
Ik heb me laten vertellen dat het zelden voorkomt dat iemand, die niet in een specifiek skigebied woont, de vereiste papieren haalt. Dat gold voor Karl alleen als hij met zijn ouders een paar weken per jaar in hun tweede huis in Montgenèvre was.
Karl ging ook wielrennen, hoewel er thuis geen enkele druk op hem is uitgeoefend. Hij werd een goede amateurrenner die een keer derde was in het Franse wegkampioenschap en als militair kampioen van Frankrijk was.
Hij kende echter zijn beperkingen en concludeerde dat een profcarrière er niet in zat. “Ik had zelfs niet het niveau van een goede knecht”, vertelde hij mij in goed Nederlands, want in de hoogtijdagen van Joop’s carrière was hij als kleuter heel veel bij opa en oma Zoetemelk in Rijpwetering.
In plaats van stoppen schakelde hij over op het mountainbiken en daarin heeft hij mooie successen behaald. Hij was twee keer Frans kampioen in de ploegenwedstrijd en individueel eindigde hij drie keer bij de eerste tien.
In de Tour de France voor MTB’ers werd hij een keer derde. Nadat hij was gestopt werd hij ploegleider bij La Pomme Marseille, de grootste gesponsorde wielervereniging van Frankrijk.
Dat is hij nu niet meer en van Henri Manders weet ik dat Karl nu sales manager is bij een groothandel in wieleraccessoires in Montmélieau, waar Henri zelf de baas is van HR Suntour France, de Franse vestiging van het Japanse merk dat in de MTB-sport net zo groot is als Shimano in het wegrennen.
Karl is een leuke spontane man die het een eer vindt de naam Zoetemelk te dragen, hoewel hij die dagelijks moet spellen en er als renner tot vervelens toe mee is geconfronteerd. Karl viert vandaag al weer zijn 44ste verjaardag.

24-08-2017