Karl SALDOW

Geboortedatum: 26 oktober 1889
Geboorteland: Duitsland
Overleden op: † 31.05.1951

Een coureur uit de grijze oudheid van de wielersport die furore maakte als sprinter, wegrenner, zesdaagsencoureur, stayer en gangmaker.
De wereld vernam voor het eerst van hem toen hij in zijn geboortestad Berlijn een sprinttoernooi won. Hij had talent, maar helaas was er in de eerste jaren van de vorige eeuw weinig belangstelling voor het baansprinten.
Daardoor kreeg hij te weinig startgelegenheid om zijn talent voor dit onderdeel te ontwikkelen. In 1908 besloot hij het op de weg te gaan proberen. Hij had echter geen wegfiets. Hij zag een advertentie in het wielersportblad Rad Welt en hij spoedde zich naar het in de advertentie genoemde adres. Het was inderdaad een beauty die daar te koop was en die moest honderd Mark kosten.
Hij kwam vijf Mark tekort en kon geen andere oplossing bedenken dan die bij zijn moeder te gaan lenen, toen de verkoper liet weten hem geen optie op de koop te verlenen. Op zijn baanfietsje gierde hij door de stad naar zijn ouderlijk huis.
In zijn haast om maar zo snel mogelijk terug te zijn, kwam hij onder de tram. Wonder boven wonder mankeerde hij niets, maar zijn fiets lag ernstig in de kreukels. Het huilen stond hem nader dan het lachen, maar het beeld van die mooie fiets droogde de tranen.
Met het wrak op de schouder rende hij naar zijn moeder, leende daar het ontbrekende bedragje en snelde terug om tot zijn geluk vast te stellen dat die mooie wegfiets nog niet aan een ander was verkocht.
In 1910 won hij een criterium in Berlijn, maar desondanks koos hij een jaar later weer voor de baan om zijn geluk in de zesdaagsen te beproeven. Hij reed er 22, waarvan hij er acht won. Zeven maal in Berlijn waar hij natuurlijk de plaatselijke favoriet was. Vijf keer won hij met zijn vaste maat Willy Lorenz, één maal met Willy Techmer en de zevende keer met Fritz Bauer.
Met Lorenz won hij ook nog een keer in Hamburg. Als stayer vergaarde hij zijn meeste roem, want hij was een van de beste rolrijders van zijn tijd. Hij won tal van grote prijzen en andere wedstrijden. Vier maal was hij kampioen van Duitsland, maar een wereldtitel is hem nooit deelachtig geworden. Zelfs geen podiumplaats, hoewel hij daar wel drie keer heeft opgestaan en ook nog op alle treetjes.
Dat was in de jaren 1933, ‘34 en ‘35 toen hij gangmaker was van Erich Metze, een andere grote uit de Duitse stayergeschiedenis. Respectievelijk derde, eerste en tweede werd het duo in bovengenoemde jaren. Daarna werd het stil rond Karl Saldow die in 1951 nog eens alle kranten haalde toen hij op 61-jarige leeftijd in Berlijn zelfmoord pleegde.

26-10-2017