Karl-Heinz MARSELL

Geboortedatum: 1 augustus 1936
Geboorteland: Duitsland
Overleden op: † 23.09.1996

De stayersport is in Duitsland altijd zeer populair geweest en daarom waren er wedstrijden in overvloed op de vele banen die de Westduitse bondsrepubliek rijk was. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er dan ook veel Duitse stayers van wereldklasse.
Na de oorlog wilde het bij het stayeren niet meer zo lukken en tussen 1946 en 1960 bereikte slechts één Duitser het erepodium. Dat was de stokoude Walter Lohmann, die in 1952 tweede werd achter de Belg Dolf Verschueren.
Vijftien jaar daarvoor in 1937 was Lohmann al eens wereldkampioen geweest. En toen, in 1961 was daar plots Karl-Heinz Marsell uit Dortmund die in Zürich de wereldtitel pakte. Met de Belg Pol Depaepe op de tweede en de Zwitser Max Meier op de derde plaats.
Het was natuurlijk geen verrassing, want Marsell was geen onbekende in het stayerswereldje, want vóór 1961 was hij al drie keer Europees kampioen geweest. Een officieuze titel, maar wel altijd met de sterkste stayers aan de start. En hij was natuurlijk ook drie maal West-Duits kampioen geworden.
Het was het tijdperk van de grote Guillermo Timoner, de Spaanse stayer die in de jaren vijftig en zestig maar liefst zes keer wereldkampioen werd. Dat heeft Marsell zeker een paar titels gescheeld.
Maar in 1961 was de drievoudige Duitse kampioen heer en meester en hij won voor de Belg Pol Depaepe en de Zwitser Max Meier. In 1964 werd Marsell nog een keer derde bij het WK. Behalve in de strijd om kampioenschappen won Marsell ook tal van Grote Prijzen.
Zo won hij vier maal de traditionele Groszen Weihnachtspreis, die altijd op Tweede Kerstdag in de Westfalenhalle in Dortmund werd verreden. Een prijs voor de beste sprinter en een prijs voor de beste stayer. Jan Derksen heft me eens verteld dat dat de meest prestigieuze van alle Grote Prijzen was.
Die wereldtitel in 1961 was hem nog bijna door de neus geboord door een sabotage-actie van een onbekende Bij de training op de Oerlikonbaan in Zürich haperde plots de motor van zijn gangmaker August Meuleman.
Onderzoek weest uit dat er pepermuntjes in de brandstoftank zaten. In de nacht voor de finale is toen de hele motor uit elkaar gehaald en schoongemaakt en vervolgens onder politiebewaking gebleven tot de aanvang van de finale.
Karl-Heinz MARSELL overleed op 23 september 1996 aan een ernstige ziekte. Hij werd maar zestig jaar.

01-08-2017