Kai REUS

Geboortedatum: 11 maart 1985
Geboorteland: Nederland

Dit zou een aflevering kunnen zijn uit de rubriek van Ad van der Linden over schaatsende wielrenners en wielrennende schaatsers. Het levensverhaal van Kai Reus speelt zich inderdaad af tussen de smalle bandjes en de gladde ijzers, maar gaat toch vooral over een echte sportman die er maar niet in slaagt om daar te komen waar hij hoort: DE TOP.
Met een uitstekende prestatie in de onlangs verreden Omloop van het Nieuwsblad lijkt hij weer op weg, maar er zijn nog vele stappen te gaan voor hij bij een grote ploeg verder kan werken aan die ooit vervlogen droom.
Dat kort na deze prestatie bekend werd dat Kai Reus de rest van het seizoen de kleuren zal verdedigen van de Nederlandse ProContnental-ploeg Team Roompot is een eerste stap op de goede weg.
Die droom viel aan diggelen toen de Noord-Hollander op 12 juli 2007 tijdens een trainingsrit in de afdaling van de Col d’Iseran ten val kwam en zwaargewond en bewusteloos aan de kant van de weg bleef liggen.
Die val is veroorzaakt toen hij met grote snelheid een auto inhaalde en zijn ketting eraf liep. Hij sloeg over de kop en viel met zijn onbeschermde hoofd tegen een rotsblok. Het is hem verteld, want zelf weet hij er niets meer van.
In het ziekenhuis van Grenoble heeft hij elf dagen in kunstmatige coma gelegen, nadat hij geopereerd was aan een bloeding in zijn hoofd.
Het ongeluk veranderde het leven van een beloftevolle renner die in de jaren voor zijn val bezig was om een fantastische erelijst bij elkaar te fietsen.
Bij de junioren werd hij wereldkampioen op de weg en won hij de wereldbeker. Ook was hij dat jaar Nederlands kampioen tijdrijden.
Hij en zijn streekgenoot Thomas Dekker werden destijds beschouwd als de grootste talenten sinds jaren, die bij de profs tot de wereldtop zouden kunnen doordringen.
Zouden kunnen en Dekker kwam een heel eind, tot hij door eigen stommiteiten figuurlijk uit het peloton werd gestoten en er niet meer in slaagde op niveau terug te komen. Kai moest afhaken door die val.
Voor het zover was won hij in de jaren 2005 en 2006 bij de beloften nog het een en ander, meer dan genoeg om alle andere beloften jaloers te maken op zoveel klasse.
Hij kwam terug op de fiets, maar werd nog jaren geteisterd door psychische problemen, veroorzaakt door een bijna-dood-ervaring. Maar hij werd niet meer de Kai Reus die in 2006 zoveel beloofde.
Niet alleen won hij dat jaar zowel het Nederlands kampioenschap op de weg als in het tijdrijden, maar besliste hij ook de onder de 23 jaar versie van Luik-Bastenaken-Luik in zijn voordeel.
In de jaren dat hij aan zijn comeback werkte, in steeds mindere ploegen won hij zo nu en dan nog wel eens een etappe in een kleine ronde, maar de echt grote prestaties behoorden tot het verleden.
Hij wist het soms ook niet meer, ging dan weer schaatsen in de marathons, om toch weer terug te keren op de fiets. Een dolende sportman en een bijzonder aardige en lieve jongen.
En ineens was hij daar weer in de Omloop, een kleine twee weken geleden. De hele dag in de frontlinie en pas in de finale verslagen door een lekke band. In een truitje van Verandas Willems. Waar het Sky of QuickStep had moeten zijn.
Hij was eindelijk teruggegaan naar de plaats des onheils om daar de geestelijke rust te vinden, die nodig was om weer zichzelf te worden.
Niemand in het huidige peloton heeft meegemaakt, wat hij heeft meegemaakt. Zoals een ingrijpend familiedrama met een enorme impact.
Intussen gaat Kai optimistisch en verbeten verder op de weg terug. Strijdend, misschien wel tegen beter weten in. Een fantastische sportman waar velen een voorbeeld aan kunnen nemen.
Hij wordt vandaag 31 jaar, geen leeftijd om nog op een mooie toekomst te mogen hopen. Maar nog jong genoeg om er wel nog naar te streven.
Kai Reus, die zijn naam nog steeds alle eer aan doet.

11-03-2016
 
Anno 2006 gold Kai Reus binnen de Rabobank-gelederen als een van de grootste talenten. In Noord-Holland werd er serieus gediscussieerd welk talent groter was: dat van Kai of van zijn streekgenoot Thomas Dekker.
Die vraag is helaas nooit beantwoord, want de geschiedenis van Thomas is (helaas té) bekend en die van Kai ook. In het jaar 2006 kon Kai niet stuk, met overwinningen in de Ronde van Normandië, de jongerenversie van Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Noord Holland.
Plus nog eens twee nationale kampioenstruien. Hij oogde als een stralende winnaar en met zijn in gelcement gedrenkte puntkapsel, waaraan ook wat waterstofperoxyd te pas was gekomen, zag ik hem eens voor Theo Bos aan.
Niet alleen vanwege dat kapsel, maar ook vanwege die uitstraling van onoverwinnelijkheid. Het kon niet anders of Kai Reus ging het in 2007 bij de grote jongens helemaal maken.
Sterk en zelfbewust begon hij aan het seizoen, maar helaas gooide blessureleed al snel roet in het eten. In de Ronde van België leek hij op de weg terug, maar bij een trainingsrit in de Franse Alpen kwam hij in een afdaling zwaar ten val.
Het was een noodlottige gebeurtenis die ervoor zorgde dat de carrière van Kai Reus danig werd gestagneerd en het nooit meer goed met hem is gekomen. Aanvankelijk dachten velen al aan het einde van een veelbelovende wielerloopbaan, want het zag er niet best uit met Kai.
Het herstel verliep moeizaam, vooral in mentaal opzicht, en pas in 2009 boekte hij in de Ronde van Engeland weer een succesje. Dat gaf de burger moed en bij de ploegpresentatie van Rabobank op 9 januari jl. stond hij er monter en fris bij.
Helemaal klaar om zijn carrière weer op topniveau op te pakken. Maar het bleek voorbarig en de zo gehoopte comeback ging niet door. In 2010 werd hij in de Ronde van de Haut Var ziek en hij verdween langdurig in de lappenmand.
Daar is hij eigenlijk niet meer uitgekomen en zo nu en dan kregen we te horen hoe het met hem ging. We hoorden dat hij met wielrennen was gestopt en marathonschaatser was geworden in de ploeg van Henk Angenent. Een tijd later dat hij weer was gaan wielrennen.
Dat was in 2016 en hij liet in dienst bij Veranda Willems bij het begin van het seizoen direct zien dat hij aanspraak wilde maken op een plaats in het peloton die bij zijn flonkerend talent paste. In de Omloop Het Nieuwsblad was hij niet bij de voorsten weg te branden.
Het was echter niet meer dan een lenteroffel die niet gevolgd werd door een mooie zomer. Wel leverde het hem een contract op bij Team Roompot. Het werd niet waar hij en teammanager Michael Zijlaard op hoopten.
En nu is zijn sportcarrière voorbij. Een belofte werd nooit ingelost. Hoe triest dat dit grote talent dit moest overkomen. Kai Reus viert vandaag zijn 33ste verjaardag. Ik hoop dat het goed met hem gaat.

11-03-2018