Jurgen ROELANDTS

Geboortedatum: 2 juli 1985
Geboorteland: België

Hij wordt vandaag 32 jaar, maar hij zal niet thuis zijn om zijn verjaardag te vieren. Jürgen is vandaag met een kleine tweehonderd andere renners onderweg van Düsseldorf naar Luik voor de tweede etappe van de Tour de France.
Hij debuteerde in 2010 in de Tour die toen in Rotterdam startte. Met uitzondering van 2015 is hij sindsdien elk jaar teruggekomen en is dit dus zijn zevende.
Als kind droomde hij al van de Tour en ik hoop voor hem dat hij er nog steeds veel plezier in heeft om weer drie weken lang hitte, bergen en andere ontberingen te trotseren en vermoeid maar ongeschonden in Parijs te arriveren.
Persoonlijk succes zit er niet in. Lotto-Soudal, zijn ploeg, bouwt de ploeg al jaren om sprinter André Greipel en verder zijn er Tim Wellens en Thomas De Gendt als beschermde renners als het parcours bergachtig wordt.
Jürgen werd in zijn eerste jaren bij de beroepsrenners als een groot talent beschouwd, maar de grote doorbraak is er niet gekomen. Hij was in 2008 Belgisch wegkampioen, won de puntenklassementen in de rondes van Polen, de Middellandse Zee en Eurometropole Tour en hier en daar een etappe.
De echte grote zege is er (nog) niet gekomen. Ook in de klassiekers niet, hoewel dat toch zijn terrein is. Een tweede plaats in de E3 Prijs Harelbeke en derde plaatsen in Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen zijn tot nu toe zijn belangrijkste wapenfeiten.
Misschien dat het in de komende weken wel gaat lukken om een dagsucces te halen. Dan moet hij mee in een lange vlucht die niet sneuvelt omdat de sprintersploegen in de achtervolging het tempo opjagen tot boven de zestig in het uur.
Daar is geen kopgroep tegen bestand, zeker als ook Lotto-Soudal, zijn eigen ploeg nog wat kolen op het vuur gooit. Het hoort erbij in het moderne wielrennen, maar Jurgen Roelandts kan er pas mee leven als André Greipel het dan ook afmaakt.

02-07-2017