Julian BERRENDERO MARTIN

Geboortedatum: 8 april 1912
Geboorteland: Spanje
Overleden op: † 01.09.1995

Julián Berrendero Martin was een van de sterkste Spaanse renners in de jaren dertig van de vorige eeuw. Hij was bovendien een van de sierlijkste klimmers aller tijden.
Zijn naam is na de Tweede Wereldoorlog wat in de vergetelheid geraakt door de komst van Federico Bahamontes, maar dat is ten onrechte.
Vanwege zijn donkere uiterlijk en ravenzwarte haar ging hij door het leven als El Negro. Omdat negers in Spanje doorgaans Noord-Afrikanen zijn werd hij ook wel El Moreno genoemd, Spaans voor de Moor.
In Spanje wordt hij echter vooral herinnerd als de renner die in 1941 en 1942 met overmacht de Ronde van Spanje won. Met waarschijnlijk hoofdzakelijk Spaanse deelnemers, want het was oorlog en het sportieve verkeer was in Europa beperkt.
Maar ook toen had Spanje al grote klimmers die het Berrendero ongetwijfeld niet makkelijk hebben gemaakt. El Negro werd in die oorlogsjaren ook drie maal kampioen van Spanje in het tijdrijden.
Daarom is het jammer dat hij als gecombineerde klimmer/tijdrijder weinig aan bod is geweest in de Tour de France. Hij startte drie keer in La Grande Boucle en een elfde plaats in de eindrangschikking van de Tour van 1936 was zijn beste prestatie.
Hij won dat jaar ook het bergklassement. Na de oorlog is hij in 1949 nog een keer teruggeweest in de Franse ronde, maar op zijn 37ste kon hij geen vuist meer maken en al na de vijfde etappe pakte hij de trein naar Madrid, zijn geboorte- en woonplaats.
Zijn carrière is nauwelijks nadelig beïnvloed door de Tweede Wereldoorlog, maar wel door de Spaanse burgeroorlog. Dat was een gewapend conflict tussen de fascisten van Franco en de communisten die een republiek nastreefden.
Aan welke kant Berrendero stond, heb ik niet kunnen achterhalen, maar hij was in de strijd betrokken en belandde meermalen in de gevangenis. Dat zal in die tumultueuze jaren vast geen pretje zijn geweest.
Zijn latere prestaties krijgen daardoor wel meer reliëf. Het verklaart misschien ook zijn vroeg oud geworden uiterlijk.
Julián Berrendero, vandaag 106 jaar geleden geboren in Madrid, overleed op 1 september 1995 op de leeftijd van 83 jaar.

08-04-2018