Jules VAN HEVEL

Geboortedatum: 10 maart 1895
Geboorteland: België
Overleden op: † 21.07.1969

Jules Van Hevel was een van de grootste Vlaamse renners in de periode tussen 1912 en 1935. Op zijn palmares staan zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix en dan ben je een hele grote.
Hij is de geschiedenis ingegaan als een zeer dominante renner die een heel peloton zijn wil kon opleggen. Hij kon bovendien een geweldige finale rijden om die dan meestal winnend af te sluiten.
Hij was wel een uitgesproken eendagsrenner want aan rondritten heeft hij zich nooit gewaagd. Althans rondritten van het formaat van de Tour of de Giro. Wel won hij een keer de Ronde van België. Wat dat betreft doet hij mij denken aan Jan Raas.
Weliswaar startte die wel diverse keren in de Tour de France en won hij er zelfs tien ritten, maar de Zeeuw had een grote hekel aan het evenement en uitrijden was er meestal niet bij.
In plaats van rondritten reed Van Hevel wel zesdaagsen en met de fameuze pistier Cesar Debaets won hij zowel de Zesdaagse van Brussel als die van Gent. Zijn faam op de baan ondersteunde hij verder door het rijden van koppelkoersen.
Dat was in zijn tijd een bij het publiek zeer geliefd spektakel dat nu helaas alleen nog bij Olympische Spelen, WK’s en wereldbekerwedstrijden wordt opgevoerd. Met zijn landgenoot Ritten Van Lerberghe wist hij op de overdekte pistes in zijn vaderland het publiek regelmatig op de banken te krijgen.
Wereldkampioen is Van Hevel nooit geworden en dat had zijn faam compleet gemaakt en wellicht vergetelheid voorkomen. Hij was er in 1928 wel heel dichtbij, toen hij met zijn landgenoot George Ronsse in Boedapest een voorsprong had opgebouwd van meer dan twintig minuten.
De twee waren het er al lang over eens dat ze voor de zege zouden spurten, maar dat vond een koe in het weiland niet zo’n goed idee. Die brak uit zijn groene leefgebied op het moment dat de twee Belgen in aantocht waren en Van Hevel werd zijn doelwit.
Door de manoeuvre van het beest viel de tweevoudige Belgische kampioen van zijn fiets, die direct onbruikbaar was, en de man uit Koekelaere was uitgeschakeld. Ronsse ging alleen verder en werd wereldkampioen.
Volgens de necrologie die in juli 1969 bij zijn overlijden werd gepubliceerd was Van Hevel minstens zo populair bij de Belgen als Eddy Merckx anno 1969.
Dat was het jaar dat de Kannibaal het algemeen-, het punten-, het berg- en met zijn ploeg ook het ploegenklassement won in de Tour de France. Maar dat is niet de enige overeenkomst met Merckx.
Jules Van Hevel overleed op 74-jarige leeftijd op 21 juli 1969, een dag nadat Eddy Merckx in Parijs was gehuldigd ter gelegenheid van zijn eerste en meest imponerende Tourzege.

10-03-2018