Juan Manuel GARATE CEPA

Geboortedatum: 24 april 1976
Geboorteland: Spanje

De datum 7 juli 2008 was een belangrijke dag voor Juan Manuel Garate, hoewel hij daar zelf geen idee van had. Er gebeurde die dag iets in de Tour de France dat voor hem grote gevolgen zou hebben.
In de derde etappe van Saint Malo naar Nantes brak het peloton in tweeën en Denis Menchov, de kopman van Rabobank, verloor veertig kostbare seconden op bijna alle andere kanshebbers.
De Nederlandse pers gaf collectief de schuld aan de Rus die had zitten pitten, maar de schuld lag natuurlijk bij de knechten die hem hadden moeten omringen en voorin houden.
Ploegleider Erik Breukink had nog zo gewaarschuwd. Alle andere kopmannen reden met drie, vier knechten bij zich in de voorste gelederen en die waakten er wel voor dat hun troef voorin bleef.
Dat was hun taak en die werd die dag door de Rabo-mannen ernstig verzaakt. Nederlanders kunnen niet knechten, was het excuus en daarom werd uitgekeken naar een of meer buitenlandse renners die dat wel kunnen en ook nog in het hooggebergte bij kunnen blijven.
Zo kwam Rabobank bij Juan Manuel Garate terecht, die bij Lampre een aantal jaren de meesterknecht was van Gilberto Simoni. Toen Simoni naar een andere ploeg ging, bleek Garate ook als kopman goed mee te kunnen.
Met een vijfde, zevende en een tiende plaats in de Giro toonde hij aan voor deze taak geschikt te zijn. Zeker omdat hij ook nog een keer het bergklassement won en een aantal etappes.
Voorwaar een klasbak die tot in de finale bij Menchov kon blijven en niet voortijdig in de bus hoefde te stappen. Superknecht met Menchov en kopman in koersen waar de introverte Rus niet aan de start stond.
In 2009 was hij in de kleuren van Rabobank kopman in Parijs-Nice. Hij werd veertiende op ruim vijf minuten van winnaar Luis Leon Sanchez. Garate is een van de renners die in alle drie de grote ronden etappezeges heeft behaald.
Met de gehele Rabobankploeg kwam hij in 2013 op straat te staan toen de directie van de bank de stekker uit de profploeg trok. Hij was, toen een nieuwe sponsor verscheen, het er niet mee eens dat zijn salaris werd verlaagd en wilde daarom geen contract tekenen met Belkin.
Het kwam zelfs tot een proces dat hij verloor en toen tekende hij toch maar. De ploegleiding stelde hem in 2014 echter niet meer op en zo eindigde in december 2014 zijn carrière.
Hij werd ploegleider bij Cannondale-Drapac en aangenomen mag worden dat hij dat nu is bij EF Education First, de sponsor die vrijwel de gehele ploeg heeft overgenomen. Een sterke formatie met Sep Vanmarcke, Matti Breschel, Simon Clarke, Joe Dombrowski, Dani Moreno, Taylor Phinney, Pierre Rolland, Rigoberto Uran en natuurlijk Sebastian Langeveld.
Die kent Garate nog uit zijn tijd bij Rabobank, maar of Sebas vandaag op het feestje mag komen van de 42-jarige Juan Manuel Garate Cepa betwijfel ik. Daar hebben de heren coureurs en ploegleiders in deze drukke weken geen tijd voor.

24-04-2018