Juan Antonio FLECHA GIANNONI

Geboortedatum: 17 september 1977
Geboorteland: Spanje

Ik heb in januari 2007 tijdens de ploegpresentatie van Rabobank eens een heel kort gesprek met Juan-Antonio Flecha gehad. Ik weet niet eens meer waar we het over hadden, want door het toeval bepaald stonden we ineens tegenover elkaar.
Wat me bij is gebleven is zijn vrolijke uitstraling. Een opgewekte jongen met lachende bruine ogen. In het aan hem gewijde tekstje in de toen meegekregen Rabo Wielergids 2007 wordt die indruk meer dan bevestigd.
Hij wordt daar een FAN-TAS-TISCH mens genoemd en een absolute positivo. Altijd en overal heeft hij zin om te fietsen. Flecha is ook een sociaal mens, die altijd de eerste is om een helpende hand toe te steken als er iemand in de lappenmand zit.
Ik vraag me af of Rasmussen dat ook gemerkt heeft, want aan welke kant Flecha toen stond is nooit duidelijk geworden. Er zijn maar twee Rabobank renners die zich toen over Rasmussen hebben uitgelaten.
Michael Boogerd had met de Deen te doen en Denis Menchov maakte in De Telegraaf gehakt van hem. En de rest van de ploeg, inclusief Flecha, deed er het zwijgen toe.
In dat stukje over Flecha in de Rabo Wielergids staat ook dat hij in de koers vaak te gretig is en daar was ik het wel mee eens. Hij was geen renner die zijn kansen afwachtte, maar ze probeerde af te dwingen.
Hij had ontegenzeggelijk klasse, maar in zijn wedstrijden, de voorjaarsklassiekers, kon hij behoorlijk met zijn krachten smijten. Iedere keer vloog hij erin en bracht hij zijn kansen om zeep.
Daar zal door de ploegleiding best wel met hem over gesproken zijn, maar effect heeft dat niet gehad. Hij had de klasse om een grote koers te winnen, maar het is er niet uitgekomen. Een keer derde in de Ronde van Vlaanderen, een keer tweede en twee keer derde in Parijs-Roubaix en een keer tweede in Gent-Wevelgem.
Wel won hij in 2010 De Omloop Het Nieuwsblad en zijn overwinning in de elfde etappe van de Tour de France in zijn debuutjaar 2003 zijn dat de hoogtepunten in zijn carrière. Er had meer in gezeten, maar het was niet anders,
Flecha was een on-Spaanse renner, want hij prefereerde de kasseien boven het hooggebergte, en ook een on-Spaans persoon. Dat klopt ook, want hij is Argentijn van geboorte, die als kind met zijn ouders naar Spanje is geëmigreerd en tot Spanjool genaturaliseerd.
In de onlangs verreden Ronde van Spanje kon je hem bij Eurosport elke dag aan het werk zien als hij – goed geconserveerd – de moeilijkste delen van een etappe even voorreed.
Juan Antonio Flecha, ze noemden hem bij Rabobank Jan Anton Pijl, is nog steeds een man waar je vrolijk van wordt. Hij wordt vandaag opnieuw geboren, want zoals men zegt begint het leven bij veertig.

17-09-2017