Joseph SCHILS

Geboortedatum: 4 september 1931
Geboorteland: België
Overleden op: † 03.03.2007

Toen Peter Post nog actief wielrenner was wilde de grote zesdaagsenspecialist graag eens de Tour de France rijden en hij achtte zich zelfs niet kansloos voor de eindzege.
‘Je bent als renner geen renner geweest, als je de Tour niet hebt gereden’, zei hij eens in een interview. Welaan Jef Schils heeft nooit de Tour gereden, maar hij was wel degelijk een knappe renner.
Eentje met een heel behoorlijke erelijst, waarop onder meer het kampioenschap van zijn land in 1952 op stond en Parijs-Tours in 1953, waarin hij in de slotfase afrekende met de fameuze Zwitser Ferdinand Kübler.
Jef had niks te zoeken in de Tour, want hij moest het vooral hebben van de laatste meters en de tijd dat een ploeg om een sprinter werd gebouwd, was nog ver weg.
In plaats van koersen te rijden waarin hij toch geen eer kon behalen, reed Jef Schils honderden kermiskoersen, klassiekers en semi-klassiekers en kleine rondritten. Als het maar vlak was.
Hij behaalde ruim honderd overwinningen en bijna allemaal in de sprint. Een uitzondering was zijn zege in de Omloop van de Vlaamse Gewesten in 1957.
Voor de verandering was Jef in de finale alleen vooruit toen hij merkte dat zijn velo niet goed meer spoorde. Kaderbreuk. Wat te doen in het zicht van de zege?
Auto’s met reservefietsen waren toen nog niet in de buurt en daarom speurde Jef in het publiek naar een koersfiets, maar er was er geen een te zien. Plots zag hij een postbode staan met een degelijke herenfiets.
Hij schoot als de wiedeweerga uit de toeclips liet zijn fiets vallen en greep het zwarte rijwiel uit de handen van de verbijsterde brievenbesteller. Zo kwam hij winnend over de streep.
Het was geen gezicht, maar de overwinning telde wel. In de Tour is dat trouwens ook wel eens voorgekomen. Ik meen dat Henk Faanhof in 1952 eens een etappe heeft uitgereden op een veel te kleine damesfiets.
Jef Schils is na zijn wielerloopbaan een fietsenwinkel begonnen. Hij overleed op 3 maart 2007 op 75-jarige leeftijd.

04-09-2017