Joseph BRUYERE

Geboortedatum: 5 oktober 1948
Geboorteland: België

Ik heb op deze weblog al vaker geschreven dat het veel voorkomt dat kopmannen de ontwikkeling van kopmannen in spe blokkeren. Dat was ook het geval bij Joseph Bruyere.
Een halve Nederlander, want de moeder van deze Waal is een echte Maastrichtse, de stad waar Bruyere ook ter wereld kwam. Hij reed het grootste deel van zijn tienjarig profbestaan in de ploeg van Eddy Merckx.
Hij had veel klasse en was daarnaast een toegewijd helper. Beide eigenschappen zijn niet aan Merckx ontgaan en die zorgde er persoonlijk voor dat Bruyere zo nu en dan een koers kon winnen die bij zijn klasse paste.
Zoals twee maal de Omloop Het Volk en een keer Luik-Bastenaken-Luik. In 1977 kwam de sleet op Merckx, want twaalf jaar beulen begonnen hun tol te eisen.
Eind 1977 liep het contract met sponsor Fiat af en Merckx merkte voor het eerst dat de geldschieters niet meer voor hem in de rij stonden. Pas vlak voor de aanvang van het seizoen 1978 kwam hij rond met confectiegigant C&A en vol goede moed werd aan het seizoen begonnen.
Maar in het voorjaar kwamen de C&A’ers er niet aan te pas en Merckx zelf al helemaal niet. Na Luik-Bastenaken-Luik ging de zon weer een beetje schijnen toen Bruyere zijn uitzonderlijke klasse demonstreerde en met overmacht La Doyenne voor de tweede maal op zijn naam schreef.
Maar nu op eigen klasse en niet met de hulp van Merckx. Op de Stockeu demarreerde Michel Pollentier en alleen Bruyere kon volgen. Ze pakten ruim een minuut op een sterke groep achtervolgers en op de Redoute besliste Bruyere de koers door met enkele felle pedaalstoten Pollentier van zich af te schudden.
Daarna ontspon zich achter hem een gigantisch machtsspel met Moser, Kuiper, Thurau en Vanspringel als toonzetters. Ze liepen wel iets in op de ontketende Bruyere, maar niet genoeg om hem in zicht te krijgen. De Waal won onbedreigd.
Een maand later kondigde Merckx per direct zijn afscheid aan en C&A trok zich al na een jaar uit de wielersport terug. Bruyere bolde nog twee jaar uit in de Flandria-ploeg en in zijn laatste jaar won hij voor de derde maal de Omloop Het Volk.
Bij leven en welzijn viert Joseph Bruyère van daag zijn 68ste verjaardag.

05-10-2016