Joseba BELOKI DORRONSORO

Geboortedatum: 12 augustus 1973
Geboorteland: Spanje

Joseba Beloki had de pech in zijn grote jaren op Lance Armstrong te stuiten. Maar hij was ook iemand die zich bij voorbaat neerlegde bij de suprematie van de Texaan.
De enkele aanvallen die hij in de bergen ondernam hadden de impact van een fluwelen handschoen aan de vuist van Mohammed Ali. Zoals dit jaar ook Nairo Quintana maar laf aan het wiel van Froome bleef hangen.
Over dertig jaar weet niemand dat meer en staat Joseba in de statistieken als de renner die tweede en derde in de Tour werd en een keer derde in de Vuelta.
Op zich mooie resultaten, maar als dat alles zou zijn dan is hij snel vergeten. Dat zal bij Beloki echter niet snel het geval zijn. Quintana misschien als hij zo doorgaat, maar Beloki niet.
De naam van de Spanjaard zal altijd verbonden blijven aan zijn beroemde val in de afdaling van de La Rochette in de laatste Alpenrit van de Tour de France 2003. Wie het gezien heeft, zal het niet licht vergeten.
Zigzaggend om zijn evenwicht te houden in het smeltende asfalt sprong de tube van zijn wiel en hij viel keihard, waarbij hij zijn dijbeen, elleboog en twee polsen brak.
Het meest is me zijn door merg en been gaande gekerm bijgebleven en natuurlijk de act die Armstrong opvoerde toen hij Joseba maar net kon uitwijken.
Hij stuurde de berm in en als een volleerde veldrijder stak door het veld de bocht af om aan de overzijde het talud op te klauteren en weer bij de kopgroep aan te sluiten.
Beloki lag toen nog steeds te kermen, tot hij in de ambulance werd geladen om naar het ziekenhuis te worden gebracht. Het was zijn laatste grote optreden als wielrenner, want hij is nooit meer op zijn oude niveau teruggekomen.
Hij haalde nog één keer de headlines toen zijn naam genoemd werd in Operacion Puerto. Er is nooit iets bewezen, maar Joseba Beloki had er geen trek meer in en stopte eind 2007.
Joseba Beloki Dorronsoro wordt vandaag 43 jaar.

12-08-2016