Jos VERACHTERT

Geboortedatum: 20 augustus 1932
Geboorteland: België
Overleden op: † 17.01.1967

Hij stond bekend als een rustige man die niet veel zei en altijd zijn eigen gang ging. Een goede, modale wegrenner die in 1958 de Drielandentrofee won en verder vooral uitblonk in eendagswedstrijden. Hij was een rappe die als hij een goede dag had de snelste mannen de baas kon. Zoals in de Ronde van Haspengouw van 1961 toen hij Rik Van Steenbergen in de sprint klopte.
Later ging de Antwerpenaar stayeren en dat deed hij goed. In 1962 was hij kampioen van België in die discipline, maar internationaal heeft hij geen uitslagen gereden die beklijven. Eigenlijk zou Jos Verachtert al lang vergeten moeten zijn, als hij op 17 januari 1967 niet alle voorpagina’s had gehaald met een gruwelijke daad. Hij wurgde eerst zijn vrouw en sloeg vervolgens de hand aan zich zelf.
België was verbijsterd. Niemand wist het waarom en er waren nog geen tabloids om het allemaal te verklaren. Stille wateren hebben diepe gronden en verder was er niks te melden. Toch werd er wel gespeculeerd. Amfetaminen waren toen dagelijkse kost voor veel renners en Verachtert zal ook wel eens een pervetientje hebben genomen. Of twee, of drie, of veel? Wie zal het zeggen.
Het is bekend dat overmatig gebruik van pepmiddelen niet alleen verslavend werkt, maar ook tot mentale instabiliteit kan leiden.
De Nederlandse oud-wielrenner Jan van der Horst herinnert het zich nog goed, want hij was in het Antwerpse Sportleis enkele dagen voor Verachtert zijn daden beging. “Hij reed in een stayerskoers en kreeg een klapband. Door magistraal sturen kwam hij niet ten val. Het publiek klapte de handen stuk. Toen ik hem ermee feliciteerde, raakten we in gesprek.
Ik kreeg het verhaal te horen van een totaal gedesillusioneerde renner die aan het eind van zijn carrière stond en niet wist wat aan te vangen want hij kon alleen maar fietsen. Ik was nog jong had net een profcontract getekend en ging het ongetwijfeld helemaal maken en begreep die man natuurlijk niet. Ik mompelde iets dat de wereld veel meer had te bieden dan koersen, dus kop-op hè.”
Of Jan hier die vreselijke daden in had moeten vermoeden, is natuurlijk een absurde vraag. De motieven van Verachtert waren duister en zijn dubbele moord niet te voorzien. Het is alleen maar in en in triest en een luguber voorbeeld van een generatie wielrenners, die door supporters opgestookt voor de hoofdprijs gingen, maar uiteindelijk met lege handen achterbleven.
De wielergeschiedenis kent tal van die verhalen, met in veel gevallen toch nog een goede afloop, maar Jos Verachtert vermoordde zijn vrouw en pleegde zelfmoord. Dat was op 17 januari 1967, meer dan vijftig jaar geleden. Hij was toen 34 jaar.

20-08-2017