Jos HUYSMANS

Geboortedatum: 18 december 1941
Geboorteland: België
Overleden op: † 10.10.2012

Eddy Merckx was in zijn tijd een fenomeen. Hij was niet alleen de beste van zijn tijd en van alle tijden, maar hij had ook de beste ploeg. Een legertje toegewijde helpers die hem doorlopend terzijde stond.
Dat waren geen koekenbakkers, maar coureurs met veel talent. Voor hij bij Merckx in de ploeg kwam won Jos Huysmans de Waalse Pijl, etappes in de Vierdaagse van Duinkerke, de Ronde van België, de Dauphiné en de Tour de France en werd hij tweede in de Ronde van Zwitserland. Hij kon dus wel wat.
Knecht van Merckx zijn, betekende echter dat je je zelf helemaal moest wegcijferen en eigen ambities moest vergeten. Merckx wilde alles winnen, van de Tour de France tot een eenvoudig rondje om de kerk.
En zijn lijfeigenen moesten hem daar onvoorwaardelijk in steunen. Geen tegenspraak, alles voor de patron. En die waardeerde dat. Voor Merckx fietsen betekende goed verdienen en elk jaar een kerstpakket.
Toen Merckx was uitgefietst dreigde voor zijn knechten het zwarte gat. Ze waren verleerd om voor eigen kans te rijden, maar voor ze konden panikeren, kwam De Kannibaal met een oplossing. Hij begon een fietsenfabriek.
Zijn trouwe knechten op fietsen werden per direct zijn eerste knechten aan de productie van fietsen. Trouw en toegewijd, een tikje onderdanig zelfs. Alles voor de patron. Zij wisten hoe hij het wilde hebben. Altijd alles perfect, mocht niks aan mankeren.
Jos Huysmans was misschien wel de trouwste en de meest toegewijde van het hele spul. Meer dan een kwart eeuw werkte hij voor de grote meester en hij droeg hem tot zijn dood op handen.
Beschouw dit niet als een negatief stukje, want zonder renners als Jos Huysmans kunnen er in het wielrennen geen Merckxen, Hinaults, Armstrongs en Froomes bestaan. Er is geen renner in staat om het in zijn eentje op te nemen tegen een peloton van honderd toit tweehonderd andere renners.
Hij overleed vandaag precies vijf jaar geleden. Ik weet wel bijna zeker dat pastoor Merckx met al zijn toegewijde misdienaren om hem heen prominent bij de uitvaart in de kerk heeft gezeten. In diepe eerbied en terecht.
Jos Huysmans werd zeventig jaar.

10-10-2017