Jos HINSEN

Geboortedatum: 14 april 1931
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 19.03.2009

Als je het idiote plan opvat om de gehele geschiedenis van Nederland in de Tour de France te beschrijven, met biografieën van alle Nederlandse Tourrenners hou je er in je enthousiasme nauwelijks rekening mee dat je sommige renners moeilijk kunt vinden.
Het waren er tientallen, waarvan ik geen idee had waar ze waren gebleven. Of waar hun nabestaanden zich bevonden in het geval ze waren overleden. Zoals Jos Hinsen, een Nederlander die in België is geboren en er zijn hele leven heeft gewoond. Met veel moeite kwam ik in contact met een van zijn zonen.
Die vertelde me dat zijn vader pas doorhad dat hij de Nederlandse nationaliteit bezat, toen hij beroepsrenner wilde worden en een licentie aanvroeg bij de Belgische wielerbond. Hij kreeg een beleefd briefje terug dat hij daarvoor in Nederland bij de KNWU moest zijn en lid moest worden van een Nederlandse wielervereniging.
Het geslacht Hinsen woonde al in Rijkevorsel toen Nederland en België nog één land vormden. Er werden na de scheiding niet direct strenge grenzen getrokken en zo woonden er in het grensgebied Nederlanders in België en Belgen in Nederland.
De mensen kwamen in die tijd hun dorp bijna nooit uit, laat staan dat ze de grens overgingen, en daarom speelde hun nationaliteit helemaal geen rol.
Omdat die Hinsen aardig kon fietsen werd hij met zijn Nederlandse licentie al gauw opgemerkt door Kees Pellenaars, de leider van de Nederlandse Tourploeg. Zo debuteerde de uitsluitend plat Vlaams klappende kasteleinszoon in 1955 in de Tour de France.
Hij won gelijk een etappe en zijn naam was een dag lang op ieders lippen. Zowel afgunstig in Vlaanderen als in ons land, waar hij gold als al weer een ontdekking van die vermaledijde Pel.
Ook de pers kende zijn naam niet en in de perszaal klonk de vraag wie die onbekende winnaar was, in vele talen. “This Hinsen, who is he?”, wilde een Britse verslaggever weten. “l’Hinsen qui-est-ce?”, vroeg zijn Franse collega aan Jan Cottaar, maar die wist het ook niet
En toen trad die blonde boerenjongen zelf voor het voetlicht en nadat de vraag voor hem was vertaald, zei hij in zijn geboortetaaltje in de microfoon: “Ik zen den Hinsen van Vorsel.”
Hij had met die zege verwachtingen gewekt, maar kon die niet waarmaken. In 1962 stopte hij met wielrennen en werd havenwerker op de Kaaien van Antwerpen.
In maart 2009 stierf Jos Hinsen op bijna 78-jarige leeftijd aan kanker.

14-04-2016