Jos DE BAKKER

Geboortedatum: 27 mei 1934
Geboorteland: België

Tussen Jef Scherens, zevenvoudig wereldkampioen sprint bij de profs in de jaren dertig en veertig en Patrick Sercu, twee keer wereldkampioen in de jaren zestig op hetzelfde onderdeel, zat Jos De Bakker als de beste sprinter van België.
Niet zo succesvol als de twee bovengenoemde heren, maar wel vijf keer kampioen van zijn land bij de amateurs en acht keer bij de profs. Bij de beroepsrenners werd hij maar liefst vier keer derde bij het WK.
Hij was tussen 1957 en 1968 een vaste waarde in het elitegroepje beroepssprinters dat overal in Europa contracten afwerkte. Zijn grootste internationale succes was het winnen van de Grote Prijs van Parijs in 1957.
Hij reed ook zesdaagsen en daarvan heeft hij er één gewonnen. Dat was in Madrid in 1963 en zijn maat was een van de beste zesdaagsencoureurs uit de geschiedenis: Rik Van Steenbergen.
Net als hij om als beroepsrenner het hoofd boven water te houden ook kermiskoersen reed en daar onder andere de grote Rik Van Looy wel eens tegenkwam. (foto 2)
Na zijn carrière verbleef De Bakker nog vele jaren in sportpaleizen als dernygangmaker. Van Wim van Eyle hoorde ik eens een leuke anekdote met Jos De Bakker in de hoofdrol.
Sprinters wilden nog wel eens sur place gaan staan om elkaar de kop op te dringen en dat deden ze op een keer in de bocht voor de tribune van het Olympisch Stadion waar Wim zat.
Het kijken naar twee stilstaande renners gaat gauw vervelen en het publiek werd na een aantal minuten wat rumoerig. Amsterdammers gaan dan ook wat roepen en het was zo'n rasechte Mokummer die met de handen als roeptoeter voor de mond, riep:
'Hé De Bakker! Gaan! En neem dan een hallefie wit mee! GESNEDEN!' Jos De Bakker wordt bij leven en welzijn 84 jaar. Ik hoop in goede gezondheid.

27-05-2018