Jos van EMDEN

Geboortedatum: 18 februari 1985
Geboorteland: Nederland

Behalve een heel goede tijdrijder is Jos van Emden ook een romanticus. Dat merkte het publiek dat op de laatste vrijdag van de Ronde van Italië in 2014 op de flanken van de Monte Grappa stond. Het was langs het parcours van een klimtijdrit met een lengte van 26,8 kilometer.
Tussen hen stonden twee leuke meiden, betrokkenen zelfs, want Rebecca is de partner van Wilco Kelderman en Kimberly die van Jos van Emden. De twee waren de dag ervoor aangekomen om met het circus mee te reizen tot de finish op zondag in Triest.
Op die donderdagavond lag Jos op de massagetafel bij masseur Ton de Vaan. Het gesprek ging over relaties en Jos bekende aan Ton dat hij er over dacht met Kimberly te gaan trouwen. Ze waren al lang samen, maar het was er nog niet van gekomen haar te vragen.
“Dan doe je dat toch morgen”, zei de benenkneder, “je bent wel een goede tijdrijder maar niet bergop.” Daar zat wat in en het plan kreeg in de rest van het gesprek meer gestalte.
Ton zou de volgende morgen ergens in de startplaats Bassano-del-Grappa een bos bloemen op de kop tikken en Jos zou bij het zien van zijn geliefde afstappen, op de knieën gaan en Kimberly vol hartstocht ten huwelijk vragen.
Rebecca werd ingeseind opdat de dames ergens opvallend met een groot spandoek zouden staan om te voorkomen dat Jos op het moment suprème onopgemerkt aan ze voorbij zou zwoegen. Zo gezegd, zo gedaan.
Kimberly was verbouwereerd en smolt ter plekke voor de romantiek en Jos vertrok na enkele minuten na een kus en een omhelzing die er niet om logen. Het was een hoogtepunt in zijn privé leven.
Het hoogtepunt van zijn wielercarrière is natuurlijk de openingsdag van de Tour de France van vorig jaar, toen hij in de proloog in Utrecht, als een van de eersten gestart, gelijk een wereldtijd neerzette.
Die werd pas ver in de middag overtroffen door achtereenvolgens Tom Dumoulin, Fabian Cancellara, Tony Martin en Rohan Dennis, alle vier behorend tot de beste tijdrijders ter wereld. Al die uren zat Jos op het podium als aanvoerder van het klassement op hen te wachten.
“Die dag klopte alles, in je eerste Tour en ook nog eens in eigen land. Het parcours, vlak en niet te lang, precies de goede lengte en dan die fantastische tijdritfiets, het klopte allemaal.”
Jos is vandaag 31 jaar geworden en ik hoop dat hij in de komende jaren nog een paar keer diezelfde euforie mag beleven. Zowel op de fiets als met mevrouw Kimberly van Emden-Herpelinck.

18-02-2016