Jos van AERT

Geboortedatum: 26 augustus 1962
Geboorteland: Nederland

Als er weer eens een tv-programma aandacht besteedt aan doping in de wielersport dan komt de Intralipid-affaire bij de PDM-ploeg in 1991 steevast voorbij. Net als de Festina-zaak in 1998 en de uitsluiting van Rasmussen in de Tour van 2007.
Drie spraakmakende voorbeelden terwijl er maar een echt om het bezit van verboden middelen ging. Rasmussen heeft later toegegeven doping te hebben gebruikt, maar hij is nooit betrapt. En de PDM- affaire ging om bedorven voedingssupplementen die de renners was toegediend.
Er worden dan ook vaak beelden getoond waarop we Jos van Aert, de jarige van vandaag, in de ploegbus zien zitten met Raùl Alcala en Erik Breukink, zijn veel beroemdere ploeggenoten. Als geslagen honden verlieten ze de Tour.
Het had niets met doping te maken, maar dat onderscheid wenste de pers destijds niet te maken in hun ijver om de wielersport zo hard mogelijk te treffen. De impact op de ploeg en de renners was groot en teammanager Manfred Krikke heeft jaren nodig gehad om het te verwerken.
Ploegleider Jan Gisbers kijkt evenmin vrolijk als hij aan deze zwarte bladzij wordt herinnerd, maar Jos van Aert kijkt er nuchter op terug, hoewel hij zich ergert dat het steeds weer wordt opgerakeld als het over doping gaat.
Jos was een knappe renner, geen hoogvlieger maar een subtopper met uitschieters. Zoals in de zestiende etappe van de Ronde van Italië 1989 toen hij verrassend sterk reed in een zware bergrit en in het kielzog van toppers als Laurent Fignon, Andy Hampsten en Erik Breukink vierde werd.
Maar in een ploeg met zeker vijf kopmannen voor de grote rittenkoersen en de klassiekers moet je meer in huis hebben om een beschermde renner te worden en Jos werd een zeer gewaardeerde knecht in de PDM-gelederen.
Nadat de fabrikant van cassettebandjes eind 1992 het voor gezien hield, ging Van Aert met ploegleider Gisbers mee naar Festina-Lotus, maar dat duurde maar een jaar. Alleen het kleine Collstrop bood hem daarna nog een contract en zo eindigde zijn carrière eind 1994 op 32-jarige leeftijd.
Hij was toen al vennoot in het agrarische bedrijf van de familie, zodat hij ver van het zwarte gat verwijderd bleef. Hij fietst nog regelmatig en het wielrennen volgt hij nauwlettend op TV. Als ze dat filmpje maar nooit meer uitzenden.
Jos van Aert viert vandaag zijn 56ste verjaardag.

08-08-2018