Jorinus van der WIEL

Geboortedatum: 15 augustus 1893
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 05.03.1960

Deze in Utrecht geboren coureur was in de eerste decennia van de vorige eeuw een mannetjesputter. Hij was er een van vijf fietsende broers, maar alleen broer Piet vermocht naast Jorinus enige naam te maken.
We gaan er altijd van uit dat Gerrit Schulte met vier nationale titels op de weg recordhouder is, maar dat is niet juist. Recordhouder met vijf kampioenschappen (1915, ’17, ’18, ’21 en ’25) is Jorinus. De eerste drie titels behaalde Van der Wiel als amateur en de laatste twee als beroepsrenner.
De reden waarom Schulte nog altijd als recordhouder wordt gezien is het feit dat pas vanaf 1927 het kampioenschap gesplitst is in een titelstrijd voor amateurs en een voor professionals. Daarvoor was het een gecombineerde wedstrijd.
In 1914 kwam Van der Wiel ook als eerste over de streep, maar werd, om niet meer te achterhalen redenen, gediskwalificeerd ten gunste van Chris Kalkman. In 1926 werd hij na als eerste over de streep te zijn gegaan naar de tweede plaats teruggezet, nadat er een protest was ingediend door de Nieuwendammer Klaas van Nek. Van der Wiel zou hem gehinderd hebben.
De jury ging na afloop direct in beraad en kwam volgens de Tiburgsche Courant van 25 juni 1926 tot het volgende oordeel: ‘De jury heeft het geval Jorinus van der Wiel-Klaas van Nek behandeld en heeft Van Nek met algemeene stemmen winnaar verklaard.’
De beslissing werd als volgt verklaard: ‘De jury heeft haar besluit gegrond, na ook de beide renners te hebben gehoord, op de overweging dat onomstootelijk vast is komen te staan dat Van der Wiel Van Nek heeft aangegrepen, hetgeen allereerst verboden is.’
Maar ook, zo gaat de verklaring verder, omdat het ‘in dit geval ook uit een oogpunt van persoonlijke veiligheid overbodig was, aangezien er voor Van der Wiel nog voldoende ruimte was om te passeren.’
Jorinus van der Wiel woonde bijna zijn hele leven in Rotterdam en hij was daar lid van de wielerclub De Pedaalridders. Hij was na zijn loopbaan vele jaren voorzitter van die vereniging en hij is nog steeds een van de meest gelauwerde leden. Samen met coryfeeën uit latere jaren als Gaby Minneboo en Arie den Hartog.
Jorinus van der Wiel overleed op 66-jarige leeftijd op 5 maart 1960.

15-08-2016