Joost van LEIJEN

Geboortedatum: 20 juli 1984
Geboorteland: Nederland

Het was in 2009 bij het Nederlands kampioenschap toen hij naast Koos Moerenhout en Kenny van Hummel als derde op het erepodium stond. Een lange jongen met een open gezicht van de continental-ploeg Van Vliet.
Hij had een opvallende koers gereden tussen de profs die tien keer of meer zoveel verdienden dan hij. Met nog één ronde te rijden op het bekende parcours van Landgraaf reed hij solo aan de leiding, terwijl de grote jongens Rabobank en Vacansoleil diep in de beugel jacht op hem maakten.
Een strijd die hij natuurlijk moest verliezen, maar de toen 24-jarige coureur uit het Gelderse Ewijk had nog kracht genoeg over om naar de derde plaats te sprinten. Hij kreeg meer persaandacht dan kampioen Moerenhout, van wie we alles al wisten.
Hij vertelde zijn verhaal over blessures en gezondheidsproblemen, maar de volgende dag meldde een persbericht dat hij had getekend bij Vacansoleil. We zouden nog veel van Joost van Leijen horen, dat leek zeker.
Het viel tegen. De ellende van blessures was niet voorbij. Het was ook niet zo dat Daan Luyckx een kat in de zak had gekocht, want Joost won de Münsterland Giro en een etappe in de Ronde van Wallonië.
In 2012 stapte hij over naar de Belgische Lotto-ploeg en er volgde een reeks van opgaven. Zoals in 2012 in de Ronde van Spanje. Een chronische blessure aan zijn linker bovenbeen, brak hem steeds weer op.
Hij sukkelde door en eind 2013 nam hij het besluit met wielrennen te stoppen. "Veel eerder dan ik zelf in gedachte had, moet ik een punt achter mijn carrière zetten", schreef de toen 29-jarige renner op zijn Facebook-pagina.
“Door die slepende blessure ben ik niet in staat geweest om prestaties neer te zetten. Daarmee is mijn verhaal als wielrenner uit en ga ik me bezinnen op een carrière buiten het wielrennen.”
Hoe het hem verder is vergaan is mij niet bekend, maar misschien kan hijzelf of iemand anders laten weten wat er van de talentvolle Joost van Leijen is geworden.