Joop VAN ROSSEM

Geboortedatum: 6 juli 1951
Geboorteland: Nederland

Hij wordt vandaag 66 jaar en hij is in Den Haag en omgeving wereldberoemd in het aldaar residerende hechte wielerwereldje met legendarische wielerverenigingen als Sparta en De Spartaan.
Joop van Rossem was in het begin van de jaren zeventig een geduchte wielrenner, die bij de amateurs flink wat criteriums won, vijf keer bij de eerste tien reed in amateurklassiekers en verder een echte prijsrijder was.
Op weg en baan, want op de pistes van het Olympisch Stadion, Alkmaar, Oudenbosch en bij Ahoy’ op Zondag behoorde Joop tot de smaakmakers. In 1974 werd hij beroepsrenner, maar dat was een zeer tijdelijke bevlieging.
Misschien had hij wel iets in de wielersport kunnen bereiken, als hij niet samen met zijn vader in 1971 een fietsenwinkel was begonnen, die al snel de status kreeg van een racefietsspeciaalzaak.
Dat was hard werken, waardoor het trainen er vaak bij in schoot. Hij begon zelf fietsen te bouwen, maar er was niemand die hem het vak wilde leren. Tot hij bij Jasper Bouma terechtkwam, de Amsterdamse framebouwer (Jabo) die met zijn zaak in het Brabantse Dongen terecht was gekomen.
Bouma wees hem de weg in dit zeer aparte vak en hij kon zijn ideaal realiseren. Dat was Italianen bouwen en het liefst zoals alleen Italianen dat kunnen. Tijdens een verblijf in dat land keek hij zijn ogen uit.
Kwijlend keek hij naar topmerken als Masi en De Rosa, het summum van wielerschoonheid. De Italianen wilden hem echter niet wijzer maken dan hij al was en daarom kocht hij een subliem frame van De Rosa, sloopte dat en kwam zo achter alle geheimen.
Ze hebben het hem niet kwalijk genomen, want enkele jaren later tekende Joop een contract met de beroemde fabrikant voor het exclusieve importeurschap van dit grote merk. In 1985 verhuisde Van Rossem Wielersport naar Wateringen onder de rook van de residentie.
Daar zit de zaak van Joop nu al weer meer dan dertig jaar. Na de staalbouw is hij met zijn eigen merk eerst overgestapt op aluminium en later op carbon, frames die hij niet meer zelf maakt maar uit China en Italië importeert en onder eigen merk verkoopt.
De zaak heet TuttoBici B.V. en is een onderdeel, zo lees ik op de site, van Rossem Wielersport. Of Joop daar zelf nog actief is, weet ik niet, maar ik kan me dat wel voorstellen. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan.

06-07-2017