Joop KUNST

Geboortedatum: 4 januari 1922
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 28.06.1975

In de jaren vijftig ging ik als schooljongen bijna elke week naar de Populaires in het Olympisch Stadion. Wedstrijden voor jonge renners in vrijwel alle disciplines die het baanwielrennen kent.
Het was altijd gezellig, want al het publiek zat knus samengepakt op de Marathontribune en de rest van het stadion was leeg. Als ik me goed herinner was de toegang gratis.
Het was een opeenvolging van sprintwedstrijden, krachtmetingen in het achtervolgen, scratchkoersen eb de avond werd altijd besloten met een wedstrijd voor stayers over 40 kilometer.
De grote mannen van destijds als Jan Pronk, Cor de Best en Kees Bakker deden nooit mee, want het ging erom dat het baanwielrennen vers bloed kreeg.
Uit die tijd zijn bij de gewone baanrenners onder andere Peter Post en Joop Captein voortgekomen en bij de stayers Martin Wierstra. Die vocht iedere week zijn duels uit met de twee Jopen: Stakenburg en Kunst.
Kunst was mijn favoriet, niet alleen vanwege zijn mooie stijl, maar ook omdat hij van de drie de beste wielrenner was. Hij reed altijd goed mee in de straatrondjes en was in 1949 kampioen van Nederland achtervolging.
Wierstra was een zeer matige wielrenner, maar achter die grote motor rijden lag hem goed. Hij was de meest technische stayer uit de historie en na korte tijd beheerste hij het métier als de beste. Hij kon iedere dag trainen en was na korte tijd een veelgevraagd stayer, die vooral in West-Duitsland ervaring opdeed.
Kunst daarentegen combineerde het vak van beroepsstayer met een volledige dagtaak en dan kom je tekort. Hij werd in 1954 op kwaliteit derde in het Nederlands kampioenschap achter Jan Pronk en Wout Wagtmans.
Hij verdiende daarmee een startbewijs voor het WK. Daarin bereikte hij wel de finale maar geen podiumplaats. Niet lang daarna is Joop Kunst gestopt.
Dat lijkt vroeg, maar hij was door de oorlogsjaren natuurlijk al vrij oud toen hij na de bevrijding ging koersen en toen hij later achter de motor ging rijden was hij al over de dertig.
Volgens tijdgenoot Henk Faanhof was hij een spontane, vrolijke man met wie hij het goed kon vinden, ook al waren de twee van verschillende wielerverenigingen.
Faanhof was in hart en nieren een Olympiaan, terwijl Joop Kunst lid was van ARC Ulysses, de club van Gerrit Schulte. Dat waren wel de twee verenigingen in de hoofdstad, want Le Champion en De Germaan stonden veel minder in aanzien.
Na zijn wielertijd heeft Kunst jarenlang als pompbdiende gewerkt bij een benzinestation in de Amsterdamse Sarphatistraat tegenover het Tropenmuseum.
Oud is hij niet geworden, want op 28 juni 1975 stierf hij op nog maar 53-jarige leeftijd.

04-01-2017