Jonathan BOYER

Geboortedatum: 8 oktober 1955
Geboorteland: Verenigde Staten

Jonathan Boyer komt de eer toe de eerste Amerikaan te zijn geweest die aan de Tour de France heeft deelgenomen. Dat was in 1981 en dat werd toen nog gezien als een grote bijzonderheid, want de wielersport was het privilege van Europeanen.
Van renners uit Italië, Frankrijk, Spanje, België, Nederland en Zwitserland. Met nog wat Scandinaviërs erbij, wat Duitsers en Oostenrijkers, een enkele Brit en Ier en een verdwaalde Portugees. Dat was met elkaar de voedingsbodem voor het internationale wielrennen.
Het IJzeren Gordijn was nog hermetisch neergelaten en de Europese landen erachter hadden op het gebied van de wielersport hun eigen wedstrijden, zeden en gebruiken, waar we slechts kennis van konden nemen (of niet) bij wereldkampioenschappen en Olympische Spelen.
Buiten ons continent kenden we slechts wat Australische coureurs, maar dat waren voornamelijk baanrenners. En toen was daar ineens Jock Boyer uit de Mormonenstaat Utah, die uitstekend Frans sprak, want hij arriveerde met zijn fiets al in 1973 in Frankrijk.
Hij vestigde zich in de omgeving van Parijs en in zijn Franse wielervereniging leerden ze hem kennen als een rustige diepgelovige jongen die het bij de amateurs bijzonder goed deed.
In vier jaar tijd behaalde hij 87 overwinningen en op basis van zijn prestaties kreeg hij in 1977 een contract bij BP Lejeune. Dat er in zijn vaderland ook aan wielrennen werd gedaan merkten we toen hij in 1980 de Coors Classic won.
Dat leverde hem een contract op bij de Renault-ploeg van kopman Bernard Hinault. Hij debuteerde in 1981 in de Tour de France en hij startte in totaal vijf keer in La Grance Boucle en reed ze ook allemaal uit.
Zijn beste prestatie leverde hij in 1983 toen hij als twaalfde in Parijs arriveerde. Een goede renner, maar geen topper zoals zijn landgenoten Greg LeMond en Lance Armstrong dat later wel zouden worden.
In 1987 stopte Jonathan met de wielersport en keerde hij terug naar de Verenigde Staten. In 2002 kwam hij in het nieuws toen hij tot een jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens kindermishandeling en pedo-seksuele activiteiten.
Een behoorlijke smet op het blazoen van de sportman die in 1998 een plaatsje kreeg in de US Bicycling Hall of Fame. Maar ja tegenwoordig kijken we nergens meer van op.
Als alles goed is, dan viert Jonathan Boyer vandaag zijn 63ste verjaardag.

08-10-2018