Johnny SCHLECK

Geboortedatum: 22 november 1942
Geboorteland: Luxemburg

Over erfelijkheid in de wielersport kun je geen zinnig woord zeggen. Eddy Merckx was misschien wel de meest dominante kopman die er ooit was, maar zoon Axel werd niet meer dan een knecht met enkele mooie uitschieters.
De zonen van Jan Janssen kwamen niet verder dan de jeugdrangen en Karl de zoon van Joop Zoetemelk was een verdienstelijke amateur, maar zag in dat zijn talent niet toereikend was voor de profstatus.
Hetzelfde geldt voor Nicholas Roche, die hoe verdienstelijk hij als renner ook is, niet in de schaduw van vader Stephen kan staan. Ook de zonen van vroegere vedetten als Stablinski, Thurau, Stamsnijder zijn nooit tot het niveau van hun beroemde vader gekomen.
Met de kinderen van Johnny Schleck is het precies omgekeerd. Johnny was een meesterknecht, een hele goede domestique uit de tijd van Jan Janssen. Zijn twee zoons Franck en Andy ontpopten zich echter tot kopmannen. Vooral Andy was een groot talent met een jaloersmakende erelijst.
Dat zal zijn vader Johnny Schleck uit het Luxemburgse Assel veel genoegen hebben gedaan, want wie vindt het nou niet leuk als je kind het verder brengt dan jij. Johnny had misschien wel de kwaliteiten, maar miste het karakter om een hoofdrol op te eisen. Hij was een renner die zijn kwaliteiten het liefst inzette voor anderen.
Dat was een aantal jaren lang Jan Janssen bij de Franse Pelforth-ploeg. Toch kon die Schleck zelf ook wel wat. Hij was twee keer kampioen van zijn land en hij reed acht keer de Tour de France en vijf keer de Ronde van Spanje.
Hij reed ze allemaal uit op de Tour van 1968 na toen hij deel uitmaakte van een als los zand aan elkaar hangende Zwitsers/Luxemburgse ploeg, van wie alleen de Zwitsers Spühler en Brand Parijs haalden.
Zijn beste prestatie was een negentiende plaats in de Tour van 1970 en in de Vuelta werd hij drie keer 26e. In 1970 won hij bovendien een etappe in de Spaanse ronde, evenals in de ronde van zijn land. Dat was in 1967 en verder heeft hij niet veel gewonnen.
Franck en Andy zullen daarom niet de geschiedenis ingaan als de zonen van, maar Johnny als de vader van. Als de zonen hem vandaag met zijn 76ste verjaardag komen feliciteren, dan gaat het gesprek, zo vermoed ik sterk, binnen de minuut over wielrennen gaan, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

22-11-2018