John SULKERS

Geboortedatum: 15 maart 1982
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 05.02.2006

Bij leven en welzijn zou John Sulkers vandaag 34 jaar zijn geworden. Misschien was hij dan al gestopt met wielrennen of misschien ook niet. Hij had een mooie praktijk als fysiotherapeut kunnen hebben. Hij had getrouwd kunnen zijn, kinderen kunnen hebben. Als, als, als …
Maar John Sulkers overleed op bijna 24-jarige leeftijd aan een hartstilstand, toen hij aan het trainen was in Limburg. Er ging een schok door wielerland, want 24 jaar is wel erg jong.
In de berichtgeving vielen weer de namen van Marc Demeijer, Bert Oosterbosch, Connie Meijer, Johannes Draaijer, Reinier Valkenburg ... Hen was in de jaren tachtig en negentig hetzelfde overkomen. Ogenschijnlijk gezonde jonge mensen die op de fiets aan topsport deden.
Ze waren allemaal gekeurd omdat ze anders geen licentie hadden gekregen om hun sport uit te oefenen. Er waren ook renners die bij de eerste de beste waarschuwing direct met wielrennen waren gestopt.
Hans Daams was zo verstandig geweest, toen hij in de Ronde van Zweden ineens niet verder kon, omdat zijn hart op hol was geslagen. Niet onmiddellijk. Maar na een aantal keuringen volgde het dringende advies om …
Ook John werd naar een cardioloog gestuurd nadat zijn hart een keer was overgeslagen bij een inspanningstest. De hartspecialist bevestigde na onderzoek die diagnose, gaf ook een advies, maar misschien niet dringend genoeg.
Wielrenners zijn niet altijd verstandig, willen maar één ding en dat is koersen. Als je ze hun fiets niet afpakt gaan ze door. Wielrennen is een verslaving.
John is al weer ruim tien jaar dood. De tranen zijn gedroogd, het verdriet verwerkt of ver weggestopt. Maar we mogen hem niet vergeten.
Iedere keer als een sporter het signaal krijgt dat er met zijn hart iets niet in orde is, dan moeten artsen zo verstandig zijn om geen goedkeuring te geven of de voorbereidingen voor een operatie te treffen, zoals bij Robert Gesink is gebeurd.
Veel van die aangeboren hartafwijkingen kunnen eenvoudigweg operatief worden verholpen. Voor John Sulkers kwam die wetenschap te laat.

15-03-2016