John STOL

Geboortedatum: 19 april 1884
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 26.07.1973

John Stol was de eerste Nederlander die een zesdaagse won. Dat was in 1907 in New York en de toen 23-jarige Amsterdammer had de Duitser Walter Rütt als koppelgenoot. Stol won er in zijn carrière zes.
Dat lijkt niet veel, in vergelijking met de aantallen die Peter Post en René Pijnen in latere jaren realiseerden. Maar in de tijd dat Stol als wielrenner actief was heeft hij maar negentien zesdaagsen gereden.
Daarmee is zijn score ongeveer één op drie en op dat gemiddelde kwam ook Post uit. Daar kon Stol natuurlijk niet van leven, te meer omdat hij de hele wereld afreisde om overal waar maar geld te verdienen was te kunnen starten.
Hij was dan ook behoorlijk allround en reed overal in de wereld koppelkoersen, de zogenaamde Madisons, zo genoemd omdat de eerste ooit gereden koppelkoers in de Madison Square Garden in New York was, en verder afvalraces, premieraces, voorgiftwedstrijden en ook reed Stol achter de motor.
Om in al die disciplines tot de besten te behoren, en daar behoorde Stol toe, moet hij veel talent en professionaliteit hebben gehad. Dat lijkt wel zeker, wan hij hield een aardige cent aan zijn wielercarrière over, geld dat hij belegde in zijn eigen bouwbedrijf.
In zijn vrije tijd heeft hij vele jaren de NWU, later KNWU, gediend. Als voorzitter van de sportcommissie was hij een machtig man. Hij kon renners maken en breken en deed dat soms naar hartenlust.
Als hij een renner niet mocht dan kon die uitzending naar de Olympische Spelen of de wereldkampioenschappen wel vergeten. Nepotisme was in die regententijd aan de orde van de dag en dat is gelukkig verleden tijd.
Maar over die praktijken geen woord in het In Memoriam dat Evert van Mokum in het blad Wielersport schreef ter gelegenheid van het overlijden van de eerste Nederlander die een zesdaagse won. John Stol overleed op 26 juli 1973. Hij werd 89 jaar.

26-07-2017