John GADRET

Geboortedatum: 22 april 1979
Geboorteland: Frankrijk

John Gadret was een eigenzinnige coureur. Hij is afkomstig uit Épernay, een stad in het Marne-gebied ten noordoosten van Parijs. Hij stond aanvankelijk vooral bekend als veldrijder, een discipline die hij er steeds bij heeft gedaan.
Vier keer was hij in die discipline kampioen van Frankrijk en bij het WK was hij een keer achtste en een keer negende. Toen hij ook serieus op de weg ging rijden kwam hij er snel achter dat hij goed bergop kon rijden.
Met die eigenschap kan hij ook een goed klassement rijden en zo eindigde hij in de Ronde van Spanje al eens als achttiende, in de Tour de France als achttiende en negentiende en in de Ronde van Italië van 2011 eindigde hij zonder op het podium te hebben gestaan als derde na ook een rit te hebben gewonnen.
Die derde plaats kwam hem toe nadat winnaar Alberto Contador na zijn zero-zero-zero demasqué uit de uitslag was verwijderd en Michele Scarponi, Vincenzo Nibali en de als vierde geëindigde Gadret een plaatsje opschoven. Een jaar later werd hij nog een keer elfde.
Hij reed tot en met 2013 voor de AG2R-ploeg. Zijn kopman daar was de Franse Ier Nicolas Roche en hoewel lange tijd goede vrienden, kregen de twee na afloop van de vijftiende etappe van de Tour de France van 2010 knallende bonje.
Wat was het geval? Het was een bergetappe en Roche kon zich met Gadret aan zijn zijde goed voorin handhaven. Tot hij op de finale klim lek reed en het, met geen ploegleider in de buurt, vanzelfsprekend was dat de jarige van vandaag zijn wiel aan hem zou afstaan.
Die keek met nietszinde ogen echter de andere kant op en ging vol op jacht naar de kopgroep, de zoon van oud-Tourwinnaar Stephen Roche in verbijstering achterlatend.
Die avond zei Roche tegen een journalist: “Als Gadret morgen vermoord in zijn hotelkamer wordt aangetroffen, dan ben ik waarschijnlijk de eerste verdachte.”
Het heeft niet tot een definitieve breuk geleid, want beide heren bleven nog lang ploeggenoten. Tot Gadret in 2014 overstapte naar Movistar. Hij reed dat jaar nog een goede Tour de France, maar in 2015 is er weinig meer van hem vernomen.
Het was voor hem aanleiding, mede vanwege zijn leeftijd, om te stoppen. Wat Gadret verder in het leven is gaan doen, weet ik niet. Wel dat hij vandaag zijn 39ste verjaardag viert.

22-04-2018