Johan MUSEEUW

Geboortedatum: 13 oktober 1965
Geboorteland: België

Hij was een van de beste Belgische eendagsrenners aller tijden. De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix waren zijn koersen en hij heeft ze allebei drie keer gewonnen.
In Vlaanderen stond hij maar liefst acht keer op het podium en daarmee is zijn bijnaam De Leeuw van Vlaanderen bijna spreekwoordelijk.
Johan Museeuw, die vandaag zijn 51ste verjaardag viert, won nog meer klassiekers en hij was ook twee keer winnaar van de wereldbeker. In 1986 was hij wereldkampioen, nadat hij een week eerder na afloop van Parijs-Tours had verklaard nooit meer op de fiets te zullen stappen.
Hij had het gevoel enorm gefaald te hebben in de najaarskoers en Museeuw was een mentaal kwetsbare renner. Een leeuw met angsten, wat hem tijdens zijn carrière wel eens parten speelde.
Het was zijn vrouw Véronique die hem er van overtuigde dat het beter was zijn impulsieve verklaring in te trekken en als kopman van de Belgen naar Zwitserland af te reizen voor het WK in Lugano.
‘Te vroeg’, riepen de kenners, toen hij in de tiende ronde meemuisde met een groep van twaalf. Er zaten drie Zwitsers bij die voor eigen publiek eens wat wilden laten zien. Dat deden ze en daardoor werd een comfortabele voorsprong opgebouwd omdat alle sterke landen wel een mannetje vooraan hadden.
Zo zaten de grote tenoren van het toenmalige peloton gevangen in de ploegentactiek en kon Museeuw het karwei afmaken. Het was eigenlijk niet zijn parcours en hij was allerminst favoriet.
Door slim te koersen en optimaal gebruik te maken van de verhoudingen in het peloton kon hij die dag de beste zijn. In de finale was hij de man met de langste adem en hij deelde het podium met de Zwitser Mauro Gianetti, met wie hij al enige van de kopgroep vooraan overbleef, en de Italiaan Michele Bartoli, die op anderhalve minuut finishte.
Hij stopte in 2004, maar bleef daarna nog lang in het nieuws. Museeuw’s naam werd namelijk genoemd toen de affaire Landuyt naar buiten kwam. Hij was net een half jaar gestopt toen hem een schorsing werd opgelegd van twee jaar.
Hij was op dat moment PR-functionaris bij de QuickStep-ploeg. Hij kreeg ontslag, want hij mocht door die schorsing geen enkele functie in de wielrennerij meer vervullen. In januari 2007 legde hij tijden een door hem belegde persconferentie een bekentenis af. Mea Culpa, zei een zielig ogende leeuw.
Nadat hij al in 2005 was aangeklaagd bij de burgerrechter, kwam het pas in 2007 na zijn bekentenis tot een vonnis. Hij hoorde een voorwaardelijke gevangenisstraf en boete tegen zich uitspreken.
Johan Museeuw besloot zich na die uitspraak verder te concentreren op zijn eigen fietsenmerk. Volgende week tijdens Bike Motion kun je hem ongetwijfeld weer in zijn stand aan het werk zien. De Leeuw van Vlaanderen van weleer.

13-10-2016