Johan CAPIOT

Geboortedatum: 12 april 1964
Geboorteland: België

Temperamentvol, aanvallend coureur die vooral op zijn plaats was in eendagswedstrijden. Dat is mijn herinnering aan Johan Capiot, de Belgische oud-renner het Vlaamse Rijkhoven in de provincie Limburg, die veertien jaar beroepsrenner was.
Zijn palmares wordt vooral gesierd door zeges in Parijs-Tours, de Omloop Het Volk (twee keer) en de Brabantse Pijl (drie keer). Ook won hij de Nederlandse semi-klassieker Veenendaal-Veenendaal en de Ronde van Midden-Zeeland.
Capiot was gezegend met een sterk eindschot en een goed ontwikkeld koersinzicht. Hij reed het grootste deel van zijn carrière in Nederlandse dienst en wel bij de TVM-ploeg van Cees Priem.
Die ploeg overkwam in 1998 een ramp toen ze in de beklaagdenbank werd gezet in de Tour de dôpage. Er was epo gevonden in één van de ploegauto’s van de transportverzekeraar.
Uiteindelijk werd Priem gevangen gezet en de ploeg uit de Tour verbannen. De renners werden opgepakt en weer vrijgelaten. Ook Capiot werd verhoord en uiteindelijk is er niet zo veel aangetoond.
Het liep met een sisser af, hoewel je Cees Priem er niet meer naar moet vragen zonder de nodige emoties los te maken. Dat weerhield Johan Capiot er niet van om na zijn actieve wielerloopbaan ook ploegleider te worden.
Eerst bij de Nederlandse ploeg Bankgiroloterij en daarna bij Chocolade Jacques. In 2013 toen enkele Nederlandse oud-renners gingen bekennen kwam hij weer even in het nieuws.
Dat was toen Rudie Kemna Capiot noemde als de aanstichter en het brein achter het dopinggebruik bij de TVM-ploeg. Ook zou Capiot de uitvinder zijn van de zogeheten ‘groene zone’.
Een benaming voor de periodes waarin renners niet koersten omdat ze bezig waren met een epo-kuurtje. Of Capiot senior dat nu als adviseur van zijn zoon Amaury hem dit zou aanraden waag ik te betwijfelen.
Amaury is sinds vier jaar beroepsrenner bij Topsport Vlaanderen, de ploeg die nu Sport Vlaanderen Baloise heet. Zo midden in de voor hem drukste tijd van het wielerseizoen zal hij wellicht niet aanwezig zijn als zijn vader vandaag zijn 54ste verjaardag viert.

12-04-2018