Johan BRUYNEEL

Geboortedatum: 23 augustus 1964
Geboorteland: België

Toen Johan Bruyneel nog bij de liefhebbers reed, zo noemen de Belgen de amateurs, werd er veel van hem verwacht. Het was ook geen alledaagse jongen, deze charmante coureur uit Izegem, de woonplaats van Patrick Sercu.
Een elegante en gesoigneerde verschijning met een HBO-opleiding Marketing op zijn conto. In zijn profcarrière reed hij onder meer voor Lotto, Once en Rabobank en dat waren in die tijd grote ploegen.
Hij had bovendien een vriendin waar iedere man het hoofd voor omdraaide, tenzij die blind of gecertificeerd homo was. Met Muriel aan zijn zijde gingen alle deuren voor Johan open, want de invloed van een vrouw op een rennerscarrière is groter dan menigeen denkt.
Toch is er niet uitgekomen wat er van hem werd verwacht. Hij begon zijn wielerleven op de baan en daar deed hij de souplesse op waarmee je als wegrenner het verschil kunt maken.
Als beroepsrenner ging hij om financiële redenen meer op de weg rijden en hij ontdekte zichzelf. Hij kon goed bergop en reed een redelijke tijdrit. Hij won de Henninger Turm, destijds nog een heuse klassieker, maar hij was toch vooral een ronderenner.
In 1990 won hij de Tour de l’Avenir en zegevierde in etappes in de Tour, de Vuelta en in kleinere rondritten, maar een derde plaats in de eindstand van de Ronde van Spanje 1995 was toch zijn plafond.
Hij was iemand met een helder verstand die alles wat hij zag en beleefde op zijn harde schijf zette. Hij stopte in 1998 en werd toen direct benaderd door Lance Armstrong om de US Postal-ploeg te gaan leiden, waarmee Lance na het overwinnen van zijn ziekte verpletterend terugkwam.
Ik denk dat we het aandeel van Bruyneel in het succes van Armstrong niet moeten onderschatten. De Amerikaan weet precies wat hij wil, maar ik denk dat dat toch vaak is geweest na overleg met zijn Belgische vriend.
Het demasqué van de Amerikaan door zijn op televisie gedane bekentenissen had natuurlijk ook effect op de hele ploeg. Iedereen, de renners, het personeel en natuurlijk ook de ploegleider moet ervan geweten hebben en dat betekende ook min of meer het einde voor Johan Bruyneel.
Hij heeft het na de zevende zege van Armstrong in de Tour de France nog een aantal jaren volgehouden, maar na de bekentenissen werd zijn positie in het peloton onhoudbaar.
Terecht of onterecht? Ik hou het op het eerste, wat maar weer eens bewijst dat ieder mens in staat is tot het kwaad als de omstandigheden er rijp voor zijn. Had Muriel hier niet kunnen ingrijpen?
Johan Bruyneel viert vandaag zijn 54ste verjaardag. Misschien met Lance als die in de buurt is om Ullrich geestelijke bijstand te verlenen.

23-08-2018