Joep KLIGNET

Geboortedatum: 24 december 1912
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 18.07.1979

Vóór de Tweede Wereldoorlog werden er zowel in Europa als in Noord-Amerika zesdaagsen en ploegkoersen verreden. Met voornamelijk deelnemers uit het eigen continent, want een reis van Rotterdam naar New York duurde al gauw een dag of twaalf, want dat ging nog per oceaanstomer.
Er was in Amerika echter veel meer te verdienen in die evenementen, vandaar dat steeds meer Europese koppels de oversteek waagden om een half jaar of langer in Amerika te blijven en over het hele continent zesdaagsen en andere baanwedstrijden te rijden.
Het Duitse koppel Kilian-Vopel was bijvoorbeeld een koppel dat voor langere tijd de oversteek maakte, nadat Reichskanzler Adolf Hitler de in Duitsland zo populaire Sechstagenrennen verbood omdat hij het te gevaarlijk vond voor de heren coureurs. Nota bene: de man die miljoenen mensen de dood heeft ingejaagd was bezorgd dat die arme renners iets zou overkomen.
Kilian-Vopel werd in Amerika een topkoppel en van de 34 zesdaagsen die zij wonnen (Kilian 34 en Vopel 32) wonnen ze er zo’n dertig in de Verenigde Staten en Canada. Zij hadden daar te maken met grootheden als de gebroeders Peden, de broertjes Walthour, Reggie MacNamara en nog zo wat van die grootheden.
Van de Nederlanders hebben Piet van Kempen en Jan Pijnenburg ook uit de welgevulde ruif meegegeten, hoewel die nooit langdurig daar zijn gebleven. Het was achter elkaar koersen, afgewisseld met lange reizen kris kras door het Noord-Amerikaanse continent en daar kan niet iedereen langdurig tegen. Ook was heimwee vaak een reden voor een vervroegde thuisreis.
Toch is er een Nederlands koppel geweest dat daar een aantal jaren in het spoor van Kilian-Vopel heeft meegekoerst en dat waren de Limburgers Joep Klignet (links op de foto) en Ernst Müller. Klignet, die vandaag 105 jaar geleden in Schaesberg (het huidige Landgraaf) werd geboren als Jozef Klignet.
De familienaam was oorspronkelijk Clignet maar is door een verschrijving van een ambtenaar van de Burgerlijke Stand in 1859 veranderd in Klignet. Hoe het ook zij, samen met zijn provinciegenoot Müller vertrok Joep in 1934 naar Amerika om er zesdaagsen, maar vooral Madisons te rijden, de een na de ander.
Ze hebben er samen geen één gewonnen, maar reden bijna altijd prijs en haalden bovendien de nodige dollars op van de grote koppels, als ze die niet in de weg zouden rijden. Een keihard bestaan, maar als je goed was dan hield je er een dik pak dollars aan over.
Zonder Klignet aan zijn zijde heeft Müller ook nog een zesdaagse gewonnen. Nadat hij in 1934 al eens tweede was geworden met Piet van Kempen in de SIX van Toronto, won hij met de Amerikaan Charly Winters later dat jaar de Zesdaagse van Montreal.
De twee keerden in 1938 in Nederland terug. Met een compagnon begon Joep Klignet vervolgens een tegelzettersbedrijf, dat nog tot ver na de oorlog heeft bestaan. Hij overleed op 18 juli 1979 op 68-jarige leeftijd.

24-12-2017