Joep FRANSSEN

Geboortedatum: 6 december 1899
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 27.02.1975

Joep Franssen was de eerste Nederlandse kampioen op de weg bij de beroepsrenners. Dat was in 1927. Het was niet het allereerste wegkampioenschap want al in 1888 werd er om die titel gestreden. Alleen was er tot 1927 geen onderscheid tussen profs en amateurs.
Alles reed in één wedstrijd en de renner die het eerst over de streep kwam was de kampioen. Dat was in 1927 ook zo. Wel werd er vanaf dat jaar naar de status van die renner gekeken. Het onderscheid tussen profs en amateurs werd gemaakt in de uitslag.
De eerste beroepsrenner in de uitslag was de kampioen bij de profs en de eerste amateur in de uitslag was de kampioen bij de amateurs. Zo simpel was dat. En dan was er ook nog de categorie der onafhankelijken en daar gold hetzelfde voor.
Jupke had ook de eerste Nederlandse renner in de Tour de France kunnen zijn, als een aantal Limburgse notabelen er in was geslaagd de Tourorganisatie te overtuigen dat de Tour met de deelname van hun held in aanzien zou stijgen.
Maar Henri Desgrange cs. was het daar niet mee eens en dus komt het viertal Albert en Antoon van Schendel, Theofiel Middelkamp en Albert Gijsen de eer toe in 1936 de eerste Nederlandse Tourrenners te zijn geweest.
Joep Franssen werd op 6 december 1899 geboren in Voerendaal. Hij was beurtelings beroepsrenner en onafhankelijke van 1922 tot en met 1933. Hij reed vooral in de eigen regio, waardoor hij niet echt landelijk bekend werd.
Zijn nationale titel in 1927 bracht daar verandering in. Hij versloeg toen nu volslagen vergeten renners als Rinus van Rooij en Gerrit van den Berg. Twee jaar later deed Franssen het nog eens dunnetjes over door wederom als eerste over de streep te komen bij het NK van 1929.
Hij werd wel als kampioen gehuldigd, maar van de onafhankelijken. Kampioen bij de profs werd de Brabander Hans Bockom die als eerste beroepsrenner de negende plaats bezette en dus als kampioen van Nederland in de annalen staat.
Joep Franssen was een goede renner en als prof een van de beste van ons land. Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn selectie voor het WK in de jaren 1929 en 1930. Beide keren werd hij vijftiende.
Hij overleed vandaag precies 42 jaar geleden in Ubachsberg. Op de leeftijd van 75 jaar.

27-02-2017