Jo VRANCKEN

Geboortedatum: 20 november 1948
Geboorteland: Nederland

Jo Vrancken was een van die Limburgers uit de jaren zzestig en zeventig die na een mooie amateurcarrière volledig mislukte in de beroepscategorie. Net als zijn provinciegenoten Mathieu Pustjens, Wim Kelleners en Theo van der Leeuw.
Hij reed als amateur voor een ploeg die werd gesponsord door de roggenbroodfabriek Ovis. Ploegleider was Henk Steevens, het enige nog in leven zijnde lid van de succesvolle ploeg van Kees Pellenaars, die in 1953 het algemeen ploegenklassement won in de Tour de France.
Jo Vrancken won zowel in 1969 als in 1970 de Ster van Zwolle, de traditionele opening van het wielerseizoen in Nederland. Hij was een rappe en won in die jaren een hele rits criteriums. Voornamelijk in het Limburgse, maar ook over de grens in Duitsland en België.
In 1973 werd hij beroepsrenner bij de Canada Dry-ploeg van Ton Vissers. “Had ik dat maar niet gedaan”, vertelde hij me, want ik ben daar noch sportief, noch financieel iets mee opgeschoten. Bij de amateurs won ik regelmatig en verdiende ik meer dan als prof. Ik moest gelijk mee naar de Tour de France."
De Tour van dat jaar startte in Scheveningen. Dat was lang van tevoren beslist en niemand hield er rekening mee dat er dat jaar geen Nederlandse ploeg zou zijn om deel te nemen. De Tourorganisatie vroeg de KNWU nog eens goed te kijken of er geen ploeg zou zijn die aan de Tour zou kunnen deelnemen.
Toen viel de naam Canada Dry en die ploeg werd op het laatste moment ingeschreven voor deelname. Het was een armoedig gezelschap dat Ton Vissers er aan de start bracht. Vlak voordat de eerste renner van de karavaan vertrok voor de proloog, kreeg Vissers een voor hem vreselijke mededeling.
De vrouw van een zijn renners was in alle vroegte naar Scheveningen gereisd om haar man vlak voor de start te vertellen dat als hij niet direct zou zorgen voor drie weken huishoudgeld, hij na de Tour de deur op slot zou vinden en hij er niet meer in kwam.
De renners hadden nog het hele jaar geen gulden gezien en de andere renners van de Tourploeg sloten zich direct bij de toekomstige dakloze aan. Vissers probeerde de zaak te sussen, maar kwam er op de Scheveningse boulevard niet onderuit om tien cheques uit te schrijven, anders zou geen van zijn renners vertrekken.
Er won die dag wel een Nederlander, maar die heette Joop Zoetemelk en die was niet van Canada Dry. Wel van de ploeg van Vissers was Jan Krekels en die eindigde keurig als dertiende met tien seconden achterstand op Zoetemelk. Jo Vrancken eindigde als 116de met een achterstand van 53 seconden.
Al na een paar dagen kreeg de renner uit Linne het zwaar, hij slaagde er nog net in de Vogezen over te komen, maar op de achtste dag in de koninginnenrit was het afgelopen. Hij werd die dag met nog 25 anderen uit de strijd genomen omdat ze zich door een auto de Galibier op hadden laten slepen.
Een jaar later bestond de ploeg van Vissers niet meer. Een Limburgse oliehandelaar trok zich het lot van zijn provinciegenoten aan en formeerde een bescheiden profploeg met de naam Tim Oil.
In de kleuren van die ploeg behaalde Jo zijn enige profzege en wel de Ronde van Linne, in zijn eigen woonplaats. Ook Tim Oil stopte spoedig en toen kon Jo terecht bij een Belgische ploeg waarvan hij nooit een cent salaris heeft gezien.
Zo ging dat toen, renners werden door gladjakkers belazerd waar ze bij stonden. Voor Jo Vrancken hoefde het toen niet meer. Hij werd metselaar in de bouw, heeft dat jaren gedaan en is nu gepensioneerd.
Ondanks zijn zware beroep is hij nog goed gezond en recht van lijf en leden. Hij viert vandaag zijn 69ste verjaardag. Als je dit leest Jo, van harte gefeliciteerd.

20-11-2017