Jo MAAS

Geboortedatum: 6 oktober 1954
Geboorteland: Nederland

De Limburger Jo Maas was een klasbak die net zo snel verdween als hij was opgekomen. Hij was redelijk onbekend toen hij in 1979 in de Tour debuteerde als lid van de sympathieke DAF-ploeg van Fred De Bruyne.
In de tiende etappe zat hij in de beslissende ontsnapping met de Belgen Ludo Peeters en Pol Verschuere. In dat gezelschap dichtte ik hem geen kansen toe, maar hij wist kort voor het einde weg te komen en hij won.
Hij stond direct hoog in het klassement, maar een dag later raakte hij, in kansrijke positie voor een topklassering, betrokken bij een valpartij. Daarbij kneusde de in Eysden geboren Maas zijn pols en hij verloor meer dan tien minuten.
Weg klassement. Zo leek het althans, maar hij bleef goed presteren en hij eindigde als zevende in Parijs. Een fantastische prestatie voor een debutant. Nederland had er weer een kansrijke rondenrenner bij, schreven de kranten.
Door een voedselvergiftiging in de aanloop naar de Tour kon hij een jaar later zijn prestatie echter niet herhalen, laat staan verbeteren. Peter Post haalde hem vervolgens naar Raleigh, destijds de uitverkoren formatie voor een talentvol wielrenner.
In de roodgeelzwarte kleuren van die ploeg won hij in 1981 de Ronde van België, maar hij werd uit de uitslag geschrapt na een positief plasje. Maas bezwoer van niets te weten en het voorval knakte hem mentaal.
De renner die altijd had geroepen dat hij direct zou stoppen, als hij gedwongen werd om doping te gebruiken, stond voor een raadsel. Hij werd nimmer meer de Jo Maas van 1979, ondanks nog een redelijke Vuelta in 1982.
Al een jaar later beëindigde hij vrij abrupt zijn carrière op 28-jarige leeftijd. Hij verdween in de anonimiteit, hij werd ICT’er bij het provinciaal Limburgse electriciteitsbedrijf en werd bijzonder bedreven in de nullen en de enen van het binaire stelsel.
Hij stapte over naar de gemeente Maastricht en in alle anonimiteit verzorgt hij al jaren de verbindingen rond de Amstel Gold Race, hoewel zelfs zijn collega’s daar niet weten wie die stille en rustige man is die alles op zo’n hectische dag perfect voor elkaar heeft.
Het was een hele toer om hem a) te vinden en b) over te halen voor een interview voor mijn boekentrilogie over de geschiedenis van Nederland in de Tour de France. Het lukte en hij was bereid alles te vertellen over zijn deels mislukte wielerloopbaan.
Vorig jaar bij de presentatie in Valkenburg van het boek van Wiel Verheesen had ik het voorrecht hem persoonlijk te ontmoeten. Een aardige bescheiden man die me, hoewel chic genoeg om de vuile was niet buiten te hangen, duidelijk maakte dat de wielerwereld zijn wereld niet was.
Jo Maas, het grote talent van weleer, wordt vandaag al weer 64 jaar. Als je dit leest Jo, van harte gefeliciteerd.

06-10-2018