Jo van BOXTEL

Geboortedatum: 5 januari 1895
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 00.08.1952

De beroemde sprinter Piet Moeskops was in zijn tijd internationaal zo superieur dat wel eens wordt vergeten dat er in die tijd nog enkele goede Nederlandse sprinters waren.
De Hagenaar Gerard Leene was een heel goede en ook Jo van Boxtel uit Bergen op Zoom kon in het elitenummer van de wielersport aardig uit de voeten.
Evenals trouwens zesdaagsenrenners als Piet van Kempen en Klaas van Nek. Dat waren snelle mannen die altijd voor een verrassing konden zorgen.
Maar als De Lange meedeed streden ze meestal voor de tweede plaats. Met name bij de Nederlandse kampioenschappen. Daar was Moeskops niet altijd aanwezig wegens buitenlandse verplichtingen en dan kregen zijn Nederlandse collega’s een kans.
Klaas van Nek, Piet van Kempen en Gerard Leene grepen op die manier eens de titel en ook Jo van Boxtel pakte in 1922 de roodwitblauwe kampioenstrui voor de Haarlemmer Jan Tulleken en de Amsterdammer Jan de Crasto.
Een jaar later was Moeskops wel aanwezig en was de tweede plaats voor Van Boxtel. De Brabander werd ook nog drie maal derde in het NK. Of hij ooit aan de wereldkampioenschappen sprint heeft deelgenomen is niet te achterhalen.
Hij komt althans niet in de uitslagen in mijn archief voor. Rijk zal Van Boxtel niet van zijn sport zijn geworden, reden waarom hij ook aan stayerwedstrijden deelnam.
Daar kreeg hij net als bij de sprinters te maken met scherpe concurrentie, want Nederland telde in die tijd zeker tien stayers van wereldformaat.
Jo van Boxtel is niet oud geworden maar het is te lang geleden om daar nog informatie over te vinden. Hij was 57 jaar toen hij in augustus 1952 overleed.

05-01-2018