Jesper SKIBBY

Geboortedatum: 21 maart 1964
Geboorteland: Denemarken

Jesper Skibby, de Deen die beter Nederlands spreekt dan veel van zijn Nederlandse en Vlaamse collega’s, was een populair renner bij de pers. Altijd had hij een mooi verhaal paraat en wist hij de publiciteit te halen.

Meestal niet gebaseerd op zijn resultaten als renner, want hij was een modale prof die bijna zijn gehele beroepscarrière in Nederlandse dienst reed. Hij won een keer de Ronde van Nederland en dat is het hoogtepunt op zijn palmares.

In 1987 haalde hij de hele wereldpers door in de Ronde van Vlaanderen in de beklimming van de Koppenberg ten val te komen. De achter hem rijdende volgwagen kon hem wel, maar zijn fiets niet ontwijken en die werd verpletterd.

Skibby had hetzelfde lot ondergaan als hij niet als een speer in de berm was gedoken. Ik meen me te herinneren dat dit ongeval de reden was dat de volgauto’s sindsdien niet meer over de Koppenberg mogen.

Hoewel dat beeld nog altijd op mijn netvlies staat, herinner ik me Skibby vooral vanwege het boek dat hij in 2006 publiceerde, een autobiografie met de titel ‘Let me explain’. Daarin beweert hij niet langer met de leugen te willen leven.

Vijf jaar na het beëindigen van zijn wielerloopbaan was het hem opeens te machtig geworden. Hij had doping gebruikt. En niet incidenteel een pilletje, maar de hele apotheek van Willy Voet had hij tot zich genomen.

Epo, cortisonen, groeihormomen, you name it, he took it. Ik neem aan dat er een uitgever was voor wie de glans van de naam Skibby nog zo blonk dat die er brood in zag, anders was dat boek er nooit gekomen. Maar om het geld van de uitgave er uit te halen moest er wel de nodige sensatie in.
Inmiddels weet ik dat Skibby gelijk heeft. Hij heeft lang voor de TVM-ploeg gereden. Hoewel sommige renners van die ploeg nog steeds de vermoorde onschuld spelen, hebben een aantal van hen al lang opening van zaken gegeven en het verhaal van Skibby bevestigd.

TVM was destijds een vriendenploeg waar de renners een mooie tijd hebben gehad. Ze wisten precies wie er binnen de ploeg gebruikte en als ik de bekenners mag geloven was het vrijwel de hele ploeg.

Toch worden de renners die er voor uit kwamen door de rest met de nek aangekeken en dat doet pijn. Daarom hopen Skibby, Voskamp en Blijlevens nog eens op een goed gesprek, zonder pers erbij, om elkaar eens goed de waarheid te zeggen. Het lijkt me wishfull thinking hoewel de wonderen de wereld niet uit zijn.

Jesper Skibby was de eerste die in zijn boek een volledige bekentenis aflegde, anderen volgden. Ze zijn er klaar mee. Zeker Skibby die vandaag zijn 53ste verjaardag viert.


21-03-2017