Jens HEPPNER

Geboortedatum: 23 december 1964
Geboorteland: Duitsland

Een van de laatste der Mohikanen, als we renners uit het voormalige Oost-Duitsland tenminste met indianen mogen vergelijken.
De naam Jens Heppner was al in 1982 in het nieuws toen de zeventienjarige krachtpatser wereldkampioen ploegentijdrit bij de junioren werd. Hij was toen al acht jaar met wielrennen bezig.
Afgeknepen en gekneed in de Oost-Duitse wielerscholen ging hij een toekomst als staatsamateur tegemoet met een zege in de Vredeskoers en een of meer wereldtitels als hoogst bereikbare objectieven.
Maar toen hij 24 jaar was kwam Die Wende en de grenzen gingen open voor de topamateurs uit het Oostblok. Heppner kwam bij de Panasonic-ploeg van Peter Post terecht, samen met zijn landgenoot Olaf Ludwig.
Ludwig bouwde bij Post een fraaie carrière op, maar Heppner ging na een jaar terug naar Duitsland waar hij een plaatsje kreeg bij het net opgerichte Team Telekom, de voorloper van T-Mobile.
Onder ploegleider Walter Godefroot realiseerde hij een degelijke palmares met overwinningen in het nationaal kampioenschap op de weg, de Ronde van Duitsland, de Tour du Limousin, de Regio Tour en Rund um Köln.
In de grote ronden deed hij ook van zich spreken met een tiende plaats in de eindrangschikking van de Tour de France, terwijl hij elf dagen aan de leiding reed in de Giro.
In Nederland is hij het bekendst geworden door die bizarre finale van de negentiende etappe van Montbéliard naar Dijon in de Tour de France van 1997. Alleen vooruit met Bart Voskamp voerden de twee een merkwaardig schouwspel op in de sprint.
De rechtuit spurtende Nederlander voelde plots de uitgeputte Heppner tegen zijn schouder hangen. Om niet te vallen speelde Bart het spel mee en als een omgekeerde hoofdletter V passeerden de twee de eindstreep.
Voskamp had met banddikte gewonnen, maar de jury onder leiding van landgenoot Martin Bruin deklasseerde het tweetal en de onbekende Italiaan Traversoni kreeg de zege cadeau.
Tegenwoordig is Heppner de Duitse commentator van Eurosport en ik zou het leuk vinden als hij als zodanig ook eens zo’n sprint krijgt voorgeschoteld.
Jens Heppner viert vandaag zijn 52ste verjaardag.

23-12-2016