Jeffrey HOOGLAND

Geboortedatum: 16 maart 1993
Geboorteland: Nederland

Zijn naam was niet of nauwelijks bekend toen hij vorig jaar bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in het Zwitserse Grenchen drie gouden medailles behaalde. Hij won het sprinttoernooi, was de beste in het tijdrijden over één kilometer om met Nils van ’t Hoenderdaal en Hugo Haak in de teamsprint ook de buitenlandse concurrentie af te troeven.
Wie was deze 22-jarige jongen, die ogenschijnlijk uit het niets kwam? Afkomstig uit Nijverdal begon hij al jong met wielrennen. Aanvankelijk was hij BMX’er, in welke discipline hij wereldkampioen werd bij de junioren.
Omdat de persaandacht voor het baanwielrennen gering is, was het veel wielerliefhebbers ontgaan dat Jeffrey Hoogland in 2013 bij het NK op de drie sprintafstanden drie maal zilver behaalde.
Vanaf dat moment ging het steeds beter met de jonge Sallander met als voorlopig hoogtepunt dat EK van vorig jaar toen ineens heel Nederland hem leerde kennen.
Bij het WK eerder deze maand ging het een stukje minder, maar ik neem aan dat het vizier op Rio is gericht en het WK iets te vroeg op het programma stond.
Hij oogt als een zeer sterke jongen met een impoisante lichaamsbouw. Net als zijn vrouwelijke equivalent Elis Ligtlee. De bijnaam De Hulk is reeds gevallen.
Hij bekeek aanvankelijk de terugkomst van de tien jaar oudere Theo Bos naar de baan met argusogen. Een indringer? Nee, want de sympathieke Bos stelde hem al gauw gerust. Van diens ervarig kan Jeffrey nog heel veel leren.
Ik ga op deze plaats geen verwachtingen uitspreken, want er kan nog veel misgaan. In een Olympisch jaar worden de messen pas op het allerlaatste moment geslepen.
Maar één ding is zeker, bij de Nederlandse ploeg voor het baanwielrennen zitten zeker medaillekandidaten. Het zal al mooi zijn als we De Hulk daar bij mogen rekenen.

16-03-2016