Jef DOMINICUS

Geboortedatum: 13 april 1913
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 08.12.2001

Jef Dominicus behoorde tot de eerste lichting Nederlandse Tourrenners, want hij stond in 1938 en 1939 (foto 2) op de deelnemerslijst van de Tour de France. In ’38 werd hij na de achtste rit uit de strijd genomen en een jaar later kwam hij als 39ste in Parijs aan.
Toen ik voor het eerste deel van ‘Als je de Tour niet hebt gereden’ aan het zoeken was naar informatie over hem, was mijn eerste gedachte hoe kom ik in contact met Tonia. Dat was in de jaren zestig en zeventig een zeer populair Belgisch zangeresje met Nederlandse roots.
Dat herinnerde ik me van een in die jaren populair radioprogramma gepresenteerd door Hans van Willigenburg. Ik zat in de auto toen ik midden in dat programma viel en hij bezig was een dame met een Vlaams accent te interviewen.
Ze heette Tonia en haar populariteit in België en Duitsland was in die jaren ongeëvenaard. Ze vertelde dat ze als Nederlandse was geboren, maar zich tot Belgische had laten naturaliseren om dat land te vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival.
Ze trad dagelijks op, ook in Nederland, en ik spitste mijn oren toen ze vertelde dat haar vader haar naar al die optredens bracht en er steeds voor zorgde dat ze weer veilig thuiskwam en niet al te laat in haar bedje lag.
Haar vader was in zijn jonge jaren wielrenner geweest, vertelde ze voorts, en hij had de Tour de France gereden. Zijn naam werd niet genoemd en zij heette alleen maar Tonia en dus bleef ik met het raadsel achter wie die vader dan wel was. Er was toen nog geen internet en er waren ook nog niet veel wielerboeken, waarin je alles kunt vinden.
Ik dacht aan Henk de Hoog, de Amsterdammer die met een Belgische trouwde en in Antwerpen was gaan wonen en daar ook is gebleven. Maar die was het niet want het was Jef Dominicus een vrijwel vergeten wielrenner, die na zijn carrière in Brussel een fietsenwinkel was begonnen en onder de merknaam Mercure waarlijk schitterende racefietsen bouwde.
Otto Beaujon leverde jaren later onbedoeld de ontbrekende informatie door een stukje te schrijven voor de slogblog over zijn bezoek aan de winkel van de oude Dominicus. Hij had de pensioengerechtigde leeftijd al ruimschoots overschreden en de winkel was in verval. Hij plakte nog wel eens een band en verving wel eens een zadel of een bel, maar verder was hij oud en opgebrand.
Zijn nering bracht nauwelijks genoeg op om de huur te betalen en hij was er misschien nog mee doorgegaan als Tonia niet had ingegrepen. De gevierde zangeres woonde in een ruim appartement met haar man, een muzikant die jarenlang de wereld was rondgetrokken met showorkesten. Ze namen de oude Jef met zijn vrouw in huis en daar beleefde de oude wielrenner zijn laatste jaren.
Op het laatst was Jefke volkomen op, zo herinnert Tonia zich, en op 88-jarige leeftijd ging hij op 8 december 2001, vandaag zeventien jaar geleden, vredig als een kaarsje uit. Het was een ontroerend gesprek over een man die eigenlijk te lief en te sympathiek was om een keiharde beroepswielrenner te zijn.
Sinds dat gesprek krijg ik ieder jaar van Tonia en haar man een digitale kerst- en nieuwjaarsgroet.

08-12-2018