Jeannie LONGO-CIPRELLI

Geboortedatum: 31 oktober 1958
Geboorteland: Frankrijk

Leontien van Moorsel kon haar bloed wel drinken. Ze was jarenlang de nagel aan de doodskist van talloze wielrensters, die ze allemaal de loef heeft afgestoken met haar vele titels en de lengte van haar carrière.
Toen Jeannie Longo-Ciprelli haar eerste nationale titel behaalde moesten de meeste van haar latere concurrenten op topniveau nog geboren worden. Ze was een takkewijf, een kwalificatie die volledig bij haar paste, maar wat voor één.
Haar garderobe bevat maar liefst 54 nationale kampioenstruien en twaalf regenboogtruien en in haar medaillekist liggen olympische medailles in alle drie de metaalsoorten.
Bij de wegwedstrijd van de Olympische Spelen van 2008 in Peking liet ze zich ondanks haar vijftig jaren nog nadrukkelijk zien en ook bij het wereldkampioenschap van dat jaar in het Italiaanse Varese was ze nog in beeld.
Verder won ze talloze wedstrijden in Frankrijk en ver daarbuiten en kreeg ze in 2000 uit handen van president Jacques Chirac een hoge onderscheiding. Kortom een erelijst die ongeveer gelijk is aan die van Keetie Hage, Leontien van Moorsel, Marianne Vos, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten bij elkaar.
Longo heeft er alle tijd voor genomen, want in 2013 werd ze nog tweede in de Grote Prijs Luzern, een tijdrit achter de veertien jaar jongere Zwitserse Jutta Steinen, die toen ook al over de veertig was.
Ze wist niet van ophouden en het zou me niks verbazen als ze nog steeds fietst. Op een laag niveau, want het houdt eens op en behaalt ze tegen meiden die haar kleindochters kunnen zijn nog regelmatig een overwinning.
Longo heeft als een van de weinige wielrennende vrouwen ook een dopingverleden, omdat ze in september 1987 werd betrapt op het middel efedrine. Verder heeft ze nog weleens verkeerde whereabouts opgegeven en miste een aantal malen een dopingtest. Haar man werd in 2012 nog betrapt op het smokkelen van epo.
Ondanks dat alles is Jeannie Longo de geschiedenis ingegaan als een geweldige sportvrouw en het imago van een takkewijf hoort net zo bij haar als al die titels. En dan te bedenken dat haar carrière zo veel makkelijker en prettiger had kunnen verlopen als ze wat sympathieker en plooibaarder was geweest. Maar dat zat er niet in.
Als alles goed is dan viert Jeannie Longo vandaag haar zestigste verjaardag. Een kroonjaar, maar ik denk niet dat Leontien haar belt om haar te feliciteren.

31-10-2018