Jean STABLINSKI

Geboortedatum: 21 mei 1932
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 22.07.2007

Zijn wereldkampioenschap in 1962 is me altijd bijgebleven. Het was namelijk het eerste WK op de weg waarvan de finale rechtstreeks op televisie werd uitgezonden. Het was in Salo aan het Gardameer en waar ik dat TV-verslag heb gezien? Geen idee.
Hoe die finale verliep zou ik ook niet meer weten, maar het feit dat je een grote wielerwedstrijd op televisie kon zien was een fantastische ervaring. Jaren later heb ik gelezen dat Stablinski die wereldtitel heeft behaald door de Ier Seamus Elliott om te kopen, maar of dat waar is?
Twee jaar daarvoor zag ik bij een vriend thuis Gastone Nencini op TV gehuldigd worden na zijn Tourzege in 1960. Maar nog niks van de wedstrijd. Sindsdien werd het elk jaar meer, maar de grote doorbraak was de komst van de kleurentelevisie, zodat je de renners kon herkennen.
Het waren die dag in 1962 nog schokkerige zwart/witbeelden en Jean Stablinski, een Franse Pool (of Poolse Fransman) won na een solo. Een sterke renner die kon afzien als een beest, omdat hij altijd met rugklachten reed en de pijn moest verbijten.
Geboren als zoon van een Poolse gastarbeider, die in Noord-Franse mijnen buffelde, trad hij aanvankelijk in de voetsporen van zijn vader. Hij kwam pas laat met de wielersport in aanraking en het duurde ook lang voor hij zijn kwaliteiten ontdekte.
De man had een geweldige Ausdauer, want zijn longen hadden niet geleden van zijn jaren in de mijn. Verder was hij slim en had hij een uitstekend koersinzicht. Nadat hij al enkele kleinere wedstrijden had gewonnen, zoals Paris-Valenciennes en de Tour de l’Oise verraste hij iedereen met de overall zege in de Ronde van Spanje.
Dat was in 1958 en daarna kwamen de successen pas goed op gang. Hij werd in vijf jaar tijd vier keer kampioen van Frankrijk, won Parijs-Brussel, de Henninger Turm en de allereerste editie in 1966 van de Amstel Gold Race.
Een koers van meer dan driehonderd kilometer. Hij was toen al lang de persoonlijke domestique van Jacques Anquetil, een kopman die er nooit moeite mee had als zijn knechten hun graantje meepikten. Zo kon hij vertrouwen op de beste renners in zijn gevolg.
Ze verdienden goed en er was af en toe ook sportief succes als Maître Jacques het sein gaf. Stab maakte daar graag gebruik van. Stablinski was een veel te ingewikkelde naam voor een coureur. Zo werd Tourwinnaar Walkowiak Walko en Stablinski Stab.
Hij was toen al lang tot Fransman genaturaliseerd, want anders had hij nooit in de Franse ploeg in de Tour kunnen starten of in de nationale ploeg aan het WK deelnemen.
Op zijn zege in de eerste Amstel Gold Race was hij beretrots en als het in Limburg weer een kroonjaar was, dan was de vriendelijke inwoner van een voorstadje van Valenciennes graag bereid nog eens op te draven.
Tot zijn dood, vandaag precies negen jaar geleden, koesterde hij de gouden ring die hij aan die zege overhield. Het in goud gevatte biertonnetje was hem, zo vertelde hij ooit aan Herman Krott, net zo dierbaar als de twee belangrijkste Franse onderscheidingen die hij persoonlijk van de presidenten François Mitterand en Jacques Chirac kreeg opgespeld.
Jean Stablinski was 75 jaar toen hij op 22 juli 2007 overleed.

22-07-2016