Jean GRACZYK

Geboortedatum: 26 mei 1933
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 27.06.2004

In de tijd dat Nederlandse renners als Wim van Est, Wout Wagtmans en Gerrit Voorting grote prestaties leverden in de Tour de France, reden er ook een aantal Franse renners van Poolse afkomst. Zoals Klabinski, Cieleska, Stablinski en Graczyk.
Jean Stablinski was de bekendste, maar Jean Graczyk een van de opvallendste. Ook zijn vader was naar Frankrijk gekomen uit economische noodzaak en die vestigde zich rond 1930 ergens in het midden van Frankrijk in het departement Cher.
Daar werd Jean Graczyk geboren en hij viel er direct op vanwege zijn witblonde haar. Ook als wielrenner wist hij altijd op te vallen want hij was snel en strijdlustig.
Popov, zoals zijn bijnaam luidde, begon zijn beroepscarrière in 1957 met een zilveren Olympische medaille op zak. Die had hij nog als amateur behaald als lid van de viermansformatie ploegachtervolging op de baan.
Dat was bij de Olympische Spelen van Melbourne in 1956, waar het Franse kwartet nipt werd verslagen door de Italianen met Ercole Baldini in de gelederen.
Als beroepsrenner werd Graczyk een goede subtopper die graag en veel in de aanval ging, als gevolg daar veel heeft gewonnen, maar geen echte grote koersen, hoewel hij er in 1960 vier keer heel dicht bij was.
In dat jaar werd hij tweede in Milaan-San-Remo, tweede in de Ronde van Vlaanderen, derde in Parijs-Brussel en derde in Luik-Bastenaken-Luik.
Hij won in 1961 de etappekoers Rome-Napels-Rome welke wedstrijd de voorloper was van de Tirreno Adriatico. Zijn grootste successen behaalde Graczyk echter in de Tour de France.
Hij startte zeven keer, won er vijf etappes en werd twee keer winnaar van het puntenklassement. Dat was in 1958 en in 1960, in welke jaren hij respectievelijk als veertiende en dertiende in het algemeen klassement eindigde.
Het waren zijn beste prestaties in de Tour als klassementsrenner. In de Ronde van Spanje won hij eveneens vijf etappes.
Jean Graczyk overleed op 27 juni 2004 op zeventigjarige leeftijd.

26-05-2017